Rukljić: Čemu slaviti oslobođenje Varaždina od JNA ako rehabilitiramo Trifunovića?

galerija-images/dan oslobodjenja varazdina

Objavljeno: 22.09.2014. 13:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Rehabilitacija generala Trifunovića, zapovjednika jugosoldateske koja je 1991. razarala Varaždin jedna je neugodna stvar koja nam se dešava, upozorio je umirovljeni pukovnik HV-a Ivan Rukljić na proslavi Dana oslobođenja Grada i Varaždinske županije od zločinačke JNA...

Kod Križa zahvalnosti uz Crkvu sv. Nikole u Varaždinu održana je svečana proslava 23. obljetnice Dana oslobođenja Grada i Varaždinske županije od bivše JNA. Podsjećanje je to na 22. rujna 1991. godine kada su nakon vojnih akcija i uspješnih pregovora vojnici JNA napustili Varaždin.

Ono što mnogi ne žele razumjeti jest činjenica da se Trifunović i čitav 32. korpus nije predao mirno. Deset dana iz okruženih vojarni pucali su po zgradama Opće bolnice i trafostanicama. Pritajeni snajperisti pucali su po slučajnim prolaznicima, gađali su minobacačima Gradsku vijećnicu na Korzu i druge civilne objekte.

Nažalost, glavni akter varaždinske ratne drame, komandant bivšeg 32. korpusa JNA mogao bi biti rehabilitiran, naglasio je u svojem obraćanju okupljenima Ivan Rukljić ratni zapovjednik 104. brigade HV-a.

- On je sada ruina od čovjeka. U Srbiji je proglašen veleizdajnikom, a kod nas ratnim zločincem. Međutim, tamo je rehabilitiran i radi se na tome da isto bude i kod nas. Stoga vas pitam zašto smo se danas uopće okupili ovdje? Jesmo li trebali dovesti Denisa Latina, da nam čestita Dan pljačke i paleža, a ne Dan oslobođenja Varaždina? To su ružne stvari koje nam se dešavaju, a branitelji – tu i tamo netko od njih „rikne“, a netko slabo vikne! Trebali bi biti glasniji, a ne hrvatski „čutolozi“. Nemojmo šutjeti, dignimo svoj glas tamo gdje treba i gdje je to po zakonu – ističe umirovljeni pukovnik HV-a Ivan Rukljić, časnik koji je uspješno zapovijedao obranom Varaždina.

Varaždinski dani rata nesumnjivo su jedna od najvažnijih pobjeda u Domovinskom ratu. Zauzećem vojarni u gradu i okolnih skladišta osvojene su znatne količine naoružanja presudnog za daljnji tijek akcija za oslobođenje zemlje.

Svi branitelji su za sudjelovanje u Domovinskom ratu kao dragovoljci, borci Hrvatske vojske ili na drugi djelatni način, odlikovani Spomenicom domovinskog rata. Ona je za sve nas branitelje svetinja, podsjeća Rukljić.

- Iz hrvatskih medija doznali smo da je bivši umirovljeni predsjednik s faraonskim privilegijama Spomenicu Domovinskog rata bacio ovih dana u smeće, u kontejner u Grškovićevoj ulici. Mislim da su Spomenica i dotični drug Mesić trebali zamijeniti mjesta – istaknuo je Ivan Rukljić.

Inače, proslava je bila prigoda za isticanje ratnih zastava varaždinskih postrojbi HV-a i specijalne policije, koje su sudjelovale u oslobođenju Varaždina, a kasnije i cijele Hrvatske.

Položeni su vijenci i upaljene svijeće u nazočnosti predstavnika svih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U prigodnim govorima, na značaj varaždinske pobjede nad JNA osvrnuli su se bivši predsjednik Općinskog kriznog štaba Čedomil Cesarec, zamjenik gradonačelnika Vjeran Radelić i župan Predrag Štromar.

Molitvu za sve stradale i preminule branitelje predvodio je vlč. Stjepan Najman, a prigodan program izveo je Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica.
{gallery}dan oslobodjenja varazdina{/gallery}

Komentari