zajednica sportskih udruga grada varaždina

RUNAC RAZMIŠLJA O OSTAVCI Čehok podržava Željka Črnilu, spominje se i Romano Puček

U sportskim krugovima u posljednje vrijeme sve glasnije se govori o promjenama unutar Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, a kao potencijalni nasljednik Alena Runca spominje se predsjednik...
Objavljeno: 11.09.2018. 08:13

Zadnja izmjena: 11.09.2018. 14:07

Foto: Arhiva

U sportskim krugovima u posljednje vrijeme sve glasnije se govori o promjenama unutar Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, a kao potencijalni nasljednik Alena Runca spominje se predsjednik nogometnog kluba „Sloboda ŠN“, poduzetnik Željko Črnila.

Da je tome tako, kratkom izjavom priznao nam je i sâm Runac, iako je tek na polovici mandata: „Zbilja sam preopterećen obvezama i o tome razgovaram sa suradnicima, koji s time nisu previše zadovoljni. Međutim, moramo naći zajednički jezik, kako bi Zajednica nastavila ići u pozitivnom smjeru u kojem smo je u zadnjih deset godina pokrenuli“. Naime, Runac trenutno obnaša čitav niz funkacija: predsjednika Zajednice, direktora Parkova, predsjednika Županijske skupštine, izbornika hrvačke reprezentacije, te dopredsjednika Hrvatskog hrvačkog saveza. Prokurist je u privatnoj tvrtci, a nije ni bez političkih ambicija.

Razgovarali smo i sa Željkom Črnilom, koji nam je pozitivno odgovorio na pitanje hoće li se kandidirati u slučaju da Runac podnese ostavku. Gradonačelnik Ivan Čehok također je bio konkretan: „Sigurno je da se Zajednici, u trenutku kada varaždinski sport postiže sve bolje rezultate, treba više posvetiti. Runac je ostavio traga, ali sada se i on zbog brojnih obveza slaže da bi bilo dobro razmisliti da se izabere novi predsjednik. Hoće li to biti g. Črnila koji je već istaknuo svoju kandidaturu ili netko drugi, to ne znam. Međutim, mogu reći da bi g. Črnila sigurno imao moju podršku jer je riječ o jednom ozbiljnom poduzetniku, sportašu i sportskom djelatniku“, rekao nam je Čehok, otkrivši da se za mjesto potpredsjednika spominje kandidatura Romana Pučeka iz GRK Varaždin 1930.

Promjena do kraja godine?

S Črnilom kao kandidatom zadovoljan je i predsjednik ŽNS-a Nenad Horvatić, ističući da je riječ o istaknutom nogometnom djelatniku. Naglasak, međutim, stavlja na drugačiju preraspodjelu sredstava: „Nadam se da će budući predsjednik, tko god on bio, doći iz nogometa. Nogomet je najmasovniji sport s najviše registriranih igrača i djece, zbog čega bi u toj određenoj količini novca trebao participirati s puno većim udjelom“. Kao što je poznato, preraspodjela sredstava je „vječna“ točka prijepora oko Zajednice, a prigovori se sažimlju u jednoj rečenici – „Ne valjaju kriteriji!“ – Runac, međutim, o tome kaže: „Nismo dobili ni jednu službenu primjedbu na kriterije“.

Črnila je također mišljenja da pogrešna kategorizacija sportova, međutim smatra da Zajednica ima i preveliki broj zaposlenika: „U ovom trenutku ne znam je li to moguće mijenjati, jer Zajednica ima statut, ugovore o radu; međutim, gro novca koje Grad izdvaja sada odlazi na 18 zaposlenih i ne dolazi do sportaša. Kategorizacija bi trebala ići prema broju registriranih igrača, a trenutno je jedan od osnovnih uvjeta rang u kojem se natječeš. Tako nas deset može osnovati baseball klub i nemamo gdje drugdje igrati nego u prvoj ligi“, ironičan je Črnila. Runac nije otkrio a drugi nisu željeli pretpostavljati kada bi eventualno moglo doći do promjene vodstva, no Čehok smatra da se to može napraviti već do kraja ove godine.