Sedam eko udruga traži smjenu ministra Zmajlovića

Vodstvo Udruge Okoliš

Objavljeno: 02.09.2014. 16:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Sedam udruga okupljenih u koordinaciju hrvatskih ekoloških udruga i građanskih inicijativa pod imenom "Zero Waste Hrvatska" zatražili su danas otvorenim pismom od premijera Zorana Milanovića da odmah razriješi dužnosti Ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića.

Ova koordinacija smatra da ministar Zmajlović svojim postupcima krši hrvatske zakone i radi protiv državnih interesa te od Hrvatske želi stvoriti destinaciju za obradu i spaljivanje europskog smeća.

Članica koordinacije je i Udruga Okoliš iz Cerje Tužno koja je danas u Varaždinu, u 10 sati, o ovoj tematici održala konferencija za medije.

- Već neko vrijeme svjedoci smo da gospodin Mihael Zmajlović od Hrvatske želi stvoriti destinaciju za obradu i spaljivanje europskog smeća. Iako to pokušava zakamuflirati u provođenje zacrtane strategije gospodarenja otpadom, svoju neprimjerenost obnašanoj funkciji Ministra zaštite okoliša i prirode potvrdio je nedavnom izjavom kako će dozvoliti uvoz gorivog otpada (RDF­a), iako je svjestan da se to protivi Članku 120. Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Tražimo od premijera napuštanje spalioničke strategije gospodarenja otpadom, bazirane na linearnoj ekonomiji i usvajanje principa reciklaže i ciklične ekonomije. Vrijeme je da počnemo pratiti ekološke i ekonomske smjerove Europske unije! - rekla je Karolina Fijačko Varga, predsjednica Okoliša.

Jedan od važnijih točaka pisma je i ta da su spalionice koje će se graditi prevelike za naše potrebe, pa ekološke udruge smatraju da je to jasan znak da će se u Hrvatsku uvoziti smeće.

U udrugu iz našeg kraja "Zero Waste Hrvatska" okuplja još EKO-Udruga "Ravni Kotari", Zemunik Donji (Zadar), Građanska inicijativa Karepovac, drugo lice Splita, Građanska inicijativa za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva (GIZZO), Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina, Viškovo (Rijeka), Udruga Okoliš, Cerje Tužno (Varaždin), Udruga UZOR, Zagreb i Udruga Zvona Kaštela, Kaštela.

Udruga Okoliš se uključila u koordinaciju jer Ministarstvo zaštite okoliša nije odgovaralo na njihove primjedbe koje se tiču Rješenja za Ciglanu Tužno, kaže vodstvo udruge, a s tim problemom su se susrele i druge udruge.

- Ministarstvo zaštite okoliša i prirode samo je servis za izdavanje rješenja, a javne rasprave samo su formalnost. Istupi ministra Zmajlovića o gospodarenju otpadom samo su kap koja je prelila čašu - objasnila je Karolina Fijačko Varga.

Komentari