spoznaja svijeta svim osjetilima

Dječji vrtić 'Tratinčica' uskoro dobiva dvoranu za senzornu integraciju mališana - saznajte što je to točno

Objavljeno: 21.11.2018. 17:14

Zadnja izmjena: 21.11.2018. 18:32

Dječji vrtić 'Tratinčica' iz Varaždinskih Toplica uskoro će dobiti senzomotorni centar, a ideja o uvođenju senzorne integracije i edukacije djelatnika na ovom području izrodila se iz činjenice da već 7 godina uzgajaju vlastiti vrt i veliki voćnjak, u kojem djeca provode svaki svoj vrtićki dan. Radovi su u tijeku te se završetak očekuje u ožujku 2019. godine. O čemu se točno radi i od kuda ideja objasnila nam je ravnateljica vrtića Linda Novačić. 

Poznato je da u topličkom vrtiću 'Tratinčica' mališani provode vrijeme u velikom povrtnjaku i voćnjaku sa starim sortama voćaka, a tu se nalaze i, ni više ni manje, nego hotel za kukce, nasadi lavande, kamenjar, kompost, mjesto za odmor malih vrtlara, prostor za paljenje te neizostavni cvjetni labirint u kojem djeca bosa hodaju po uskim stazicama različitih podloga, balansiraju po neravnoj zemljanoj podlozi okružena šarenilom i mirisima cvijeća. Kako kaže ravnateljica, sve to djeci pruža ogroman broj senzornih podražaja tijekom boravka u njemu. 

- Povezujući najnovija saznanja s područja neuroznanosti i našu najužu fizičku okolinu, tj. naš vrt, polako smo ušli u priču o senzornoj integraciji. Pri tome smo imali velike sreće te smo realizirali prekrasnu suradnju sa zagrebačkom Akademijom za razvojnu rehabilitaciju te smo upoznali predivne, visoko kompetentne stručnjakinje sa područja senzorne integracije, koje su odgajateljicama našeg vrtića održale niz edukativnih radionica i teoretskih i praktičnih u kojima smo stekli osnovna znanja na ovome području - istaknula je ravnateljica. 

Nadalje, ističe kako se njihov rad, želja i potreba za otvaranjem senzorno integracijske dvorane u redovnom radu odgojno obrazovnog procesa u vrtiću temelji na radu s djecom redovne krivulje razvoja, bez odstupanja i samom prevencijom. Iz tog su razloga smatrali bitnim dvoranu, koju su dobili na korištenje od Grada Varaždinske Toplice, opremiti najsuvremenijom opremom koja potiče razvoj i stimulaciju što većeg broja područja, mekanih ploha za hodanje, penjalica, vrtuljaka, terapeutskih lopti i ogledala, kako bi djeci pružili podražaje i iskustva poput boravka u prirodi, penjanja po stablima i hodanju po neravnom tlu, koje današnje generacije, zbog "sjedilačkog" načina života nemaju priliku doživjeti.

 


 

 

Komentari