razgovarali sa zvonimirom lončarom

Plakati s porukama Vladi i u Varaždinu - hoće li nastavnici i doktori dobiti traženih 8% ili nas u srijedu čeka štrajk?

Objavljeno: 25.11.2018. 10:46

Zadnja izmjena: 25.11.2018. 10:59

Jumbo plakati s porukama javnih službi Vladi, pojavili su se i na području Varaždina. Riječ je o reakcijama i odgovorima javnih službi na Vladin prijedlog o povećanju plaća u 2019. godini za 3% na što sindikati nisu pristali, već traže 8%. U ponedjeljak slijedi mirenje, koje ovisi o tome kakvu će ponudu Vlada dati sindikatima. U suprotnom se kreće u štrajk, a po prvi puta pritisci na Vladu krenuli su javno - kampanjom u obliku jumbo plakata i televizijskih reklama. 

Pregovori o povećanju plaća javnih službi u 2019. godini u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi, pokrenuti su temeljem kolektivnih ugovora koji prvi puta obvezuju Vladu da svake godine prije donošenja proračuna pregovara sa sindikatima javnih službi o osnovici za narednu godinu. Pregovori su održani u 4 ciklusa, od početne ponude Vlade koja je predviđala 2% povećanje plaće za cijelu godinu, da bi se došlo do trenutnih 3% za 2019. godinu. Većina sindikata javnih službi odbila je prijedlog Vlade, nakon čega su uslijedile određene aktivnosti pritiska poput najave tri štrajka i kampanje. O daljnjim koracima znati će se više nakon spomenutog mirenja u ponedjeljak, a o detaljima pregovora razgovarali smo sa Zvonimirom Lončarom, predstavnikom Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama. 

- U odnosu na 2008. godinu, javne službe zaostaju 18,9% za plaćama u gospodarstvu. To je bio naš glavni argument, jer ukoliko se trend rasta gospodarstva nastavi, a mi ostanemo na istoj poziciji ta će se razlika u 2019. godini produbiti za 23% zaostatka. Vlada nije prihvatila taj argument, ali nije niti donijela svoj izračun. Nakon provedenog referenduma na razini Varaždinske županije 87% djelatnika javnih službi odbilo je ponuđenih 3% i najavili smo štrajk. Prvo mirenje održano je 21. studenog, a nastavlja se u ponedjeljak, 26. studenog. Mirenje ovisi isključivo o ponudi Vlade. Ukoliko će ponuda biti prihvatljiva mirenje i sve ostale aktivnosti završavaju, a u suprotnom se najavljene aktivnosti nastavljaju. Kao minimum tražimo da naš rast plaća barem prati rast gospodarstva što bi na kraju godine trebalo biti oko 6%. Da bi došlo do toga, u 2019. godini trebali bi od 1. siječnja 2019. imati povišicu plaće od 4% te od 1. srpnja 2019. godine još 4%. To je minimum koji bi nas u ovom trenutnku zadovoljio - objasnio je Lončar.

Komentari