Škola ljudskih prava za mlade krajem veljače u Turčinu

Objavljeno: 13.02.2012. 15:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: Ilustracija

Centar za mirovne studije (CMS) iz Zagreba, u suradnji i uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške organizira 25. Školu ljudskih prava za mlade, koja će biti održana u Turčinu pokraj Varaždina od  18. do 25. veljače  2012.

Poziv na Školu bio je otvoren za sve srednjoškolce i srednjoškolke koji žele učiti, upoznati vršnjake iz svoje zemlje, razmijeniti i proširiti svoja iskustva, ali ujedno uviđaju da u društvu postoje problemi, imaju želju rješavati ih i aktivno mijenjati društvo u kojem žive. Na ovoj školi sudjelovat će 20 sudionika i sudionica, odabranih između stotinjak prijavljenih s područja cijele Hrvatske.

Putem škole ljudskih prava sudionike i sudionice se želi upoznati sa teorijom i idejom ljudskih prava, principima demokracije, tolerancije, solidarnosti, nenasilne komunikacije, kao i potaknuti kritičko mišljenje.

Konceptualno se škola sastoji od tematskih predavanja i interaktivnih radionica koje su usmjerene na promicanje i zaštitu ljudskih prava i podizanje svijesti mladih o ovoj temi, prenošenje vještina nenasilne komunikacije i rješavanja sukoba te poticanje međukulturalne tolerancije i aktivno uključivanje mladih u civilno društvo kao i odgovorno sudjelovanje na svim razinama društva. Naglasak se stavlja na interaktivni princip rada i usklađenost s interesima i potrebama polaznika.

Program "Škola ljudskih prava za mlade" traje od 2000. godine, u okviru regionalnog projekta Edukacije za ljudska prava i aktivno građanstvo na zapadnom Balkanu. Iste Škole se organiziraju u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu.

Komentari