Školski eko vrt u Klenovniku otvoren je za javnost

Objavljeno: 02.11.2011. 15:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Varaždinska županija

U sklopu Osnovne škole „Grofa Janka Draškovića“ u Klenovniku djeluje i školski eko vrt u kojem rastu i mirišu lavanda, neven, menta, ružmarin, vlasac, kadulja, timijan...

Druga sezona radova na školskom eko vrtu u OŠ „Grofa Janka Draškovića“ u Klenovniku polako se privodi kraju.

Proljetna priprema tla, sijanje, sadnja, kopanje i pljevljenje, ljetno i jesensko branje, sušenje i pakiranje aromatičnih biljaka, ali i uljepšavanje vrta postupci su koje su tijekom ove i prošle školske godine provodile učenice šestog i sedmog, a sada osmog razreda uz pomoć voditeljice Eko-vrtlarske grupe i eko-koordinatorice Kristine Sadibašić.

U sadnji su pomogle i eko-koordinatorice Karmelka Car i Snježana Kruhoberec te Anita Husnjak. Ovih dana završavaju se radovi u vrtu zimskom zaštitom biljaka od mraza i snijega.

Tijekom sezone lavanda, dragoljub, neven, menta, ružmarin, vlasac, smilje, mažuran, origano, borač, kamilica, kadulja, timijan, vrisak i korijander su svojim prelijepim cvjetovima širili opojan i ljekoviti miris vrtom, a listovi matičnjaka, koromača i bosiljka davali su posebnu draž skladnom kolažu boja u aromatičnom vrtu.

Marljive ruke malih vrtlarica i vrtlara ljekovite su biljke iz školskoga vrta iskoristile za čaj, miomirisne kupke i paketiće za zaštitu od moljaca, a na redu su i ljekovite nevenove kreme.

Osim za rad, školski je eko vrt stvoren i za uživanje u kutku za odmor i učenje. Inače, vrt je otvoren za sve dobronamjerne prolaznike koji žele naučiti o izgledu ljekovitih i začinskih biljaka, ali i samo uživati.

Komentari