Sljedećih tjedan dana "cipel-cugom" na posao i u školu

Objavljeno: 15.09.2011. 11:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: www.mzopu.hr

Na ovogodišnjem Europskom tjednu kretanja svoje sudjelovanje potvrdilo je već 1904 sudionika, među kojima je i devet hrvatskih gradova, Crikvenica, Đurđevac, Ivanić-Grad, Krapina, Mali Lošinj, Pula, Rijeka, Šibenik i Zabok.

Ova inicijativa posvećena je održivom kretanju, koje će se po deseti puta obilježiti u razdoblju od 16. do 22. rujna. I ove godine događanja će biti posvećena promociji automobilu alternativnih načina prijevoza u gradovima, kao što su pješačenje, korištenje bicikla ili javnog prijevoza, a održat će se u više od 2.000 gradova širom Europe, ali i svijeta.

Središnja tema desetog jubilarnog izdanja ove inicijative koja glasi „Alternativna mobilnost“ nije odabrana nimalo slučajno. Naprotiv, uzimajući u obzir činjenicu da je prometni sektor najveći pojedinačni potrošač energije u Europi koji u velikoj mjeri ovisi o nafti čije su zalihe ograničene a cijene u stalnom porastu, sasvim je razumljiva odluka da se upravo promet i energija stave u središte zanimanja ovogodišnje manifestacije.

Trenutno prevladavajući urbani trendovi putovanja koji se još uvijek temelje na širokoj uporabi osobnih automobila nimalo ne olakšavaju neminovnu preobrazbu našeg društva u zajednicu koja se prema prirodnim resursima odnosi racionalno i koristi energiju na učinkovit način.

Isticanjem pozitivnih učinka alternativne mobilnosti na kakvoću zraka, smanjenje buke, poboljšanje zdravlja ljudi ili ublažavanje klimatskih promjena u značajnoj mjeri se može doprinijeti promjeni svakodnevnih obrazaca ponašanja građana i bitno smanjiti emisije stakleničkih plinova.

Hrvatski gradovi u ovoj inicijativi vrlo zapaženo sudjeluju od njezinih početaka, pri čemu je najveći uspjeh osvajanjem nagrade Europski tjedan kretanja 2007. postigla Koprivnica.

Komentari