korisna saznanja

Srakarski poljoprivrednici saznali sve o novčanim potporama malim OPG-ima

Objavljeno: 03.02.2018. 09:28

Zadnja izmjena: 03.02.2018. 09:34

Jučer je za sve poljoprivredne proizvođače s područja općine Sračinec u suradnji s LAG-om Sjeverozapad i Upravnim odjelom za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, održano predavanje o potporama malim OPG-ima od strane LAG-a i mogućnostima ostvarivanja bespovratnih potpora od strane Varaždinske županije.

Na početku predavanja predstavnici LAG-a Sjeverozapad upoznali su poljoprivrednike s mjerom koja kreće u ožujku u iznosima do 15.000 eura, a odnosi se na mala poljoprivredna gospodarstva te su najavili nadolazeće mjere i ostale aktivnosti LAG-a.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek, prisutne je upoznao o potporama koje poljoprivrednicima dodjeljuje Županija.

Do iskorištenja planiranih sredstava, nastavit će se sa sljedećim potporama:

  • za okrupnjavanje 3.500,00 kn/ha
  • za povećanje poljoprivrednog zemljišta 2.500,00 kn/ha
  • za analizu poljoprivrednog zemljišta do 15 analiza godišnje
  • za podizanje trajnih nasada, osim vinograda
  • za navodnjavanje i zaštitne mreže
  • za izgradnju ili rekonstrukciju plastenika i staklenika
  • za trošak nadzora ekološke proizvodnje
  • potpore za nabavu stoke i opreme
  • za sufinanciranje rada zadruga

Vincek je predstavio i dvije nove mjere Varaždinske županije za olakšavanje poljoprivredne proizvodnje - "Potpora za proljetnu sjetvu" - mogućnost financiranja sjetve kroz povoljne kratkoročne kreditne linije za koje je jamac Varaždinska županija ili GARA  s kamatom od 3-5 % te "Održiva poljoprivredna proizvodnja" koja se dodjeljuje po hektaru ili kulturi u 100% iznosu ili maksimalno do 18.000,00 kuna.

U slučaju bilo kakvih pitanja poljoprivrednici se mogu javiti u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, dok će LAG do raspisivanja natječaja odraditi i radionice vezane uz prijavu.

Zainteresiranima je obrazložen i način ugovaranja EU police osiguranja, dok je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec otvorio mogućnost ponovnog sufinanciranja osiguranja od strane Općine te pozvao sve zainteresirane da se sa svojim prijedlozima, sugestijama i upitima obrate koordinatorici Miljenki Križnjak na mail [email protected] ili mobitel: 098/9105419.

 

Komentari