Sredili bi i neograđeni dio "Partizana": Nedostatak sredstava ili interesa?

Objavljeno: 17.06.2015. 14:47

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 10:58

Foto: Foto čitatelja

Nekadašnji "Partizan", danas službeno "Srednjoškolac", bilo je vrlo popularno igralište na kojem su se okupljali Varaždinci i Varaždinke iz svih dijelova grada.

Igrao se mali nogomet, košarka, rukomet, bejzbol, a gimnazijalci i osnovnoškolci redovito su tamo imali nastavu tjelesno-zdravstvene kulture.

Stvari su se promijenile kada je na najpopularnijem igrališti izgrađena velebna sportska dvorana, za koju mnogi kažu kako je "ubila" draž Partizana.

- Svi kvartovi su imali svoje malonogometne ekipe i nije bilo dana kada se ovdje nije igrao mali nogomet. Sad se ne igra niti nogomet, niti ima ekipa. Nešto nas se malo skupi na igralištu Prve osnovne škole, ali to nije ni približno kako je nekad znalo biti - rekli su nam čitatelji portala eVaraždin.

Kako su istaknuli, dio na kojem je u posljednjih godinu dana uređeno bejzbol igralište izgleda lijepo, jer se redovito održava. Ali onaj dio izvan ograđenog igrališta postao je ruglo kvarta oko Partizana.

- Nevjerojatno je da se tako velika površina igrališta pušta da propada. Jest da je bejzbol igralište lijepo uređeno, ali što je s ostatkom? Trava nije uopće pokošena, sve je puno smeća, a o igralištima za košarku i mali nogomet da ne govorimo. Nema više ni jednog ni drugog, pa ni ekipa koje bi tamo rado "haklale" - požalili su se stanari tog kvarta.

Zašto trava nije pokošena, zašto se ne održava dio igrališta iza ograđenog uređenog igrališta te što je s projektima uređenja cijelog Partizana, pitali smo Zajednicu športskih udruga Grada Varaždina koja o tom objektu i brine.

Zajednica športskih udruga Grada Varaždina upravlja s pet sportskih objekata Stadion "Varteks", SC "Sloboda", SC "Srednjoškolac", SD "Varaždin" te nogometno igralište "Hrašćica" s ukupnom zelenom površinom za održavanje od 136 tisuća metara kvadratnih.

- S devet djelatnika koji obavljaju poslove dežurnih osoba na objektima, čistača, održavaoca, majstora, svima je jasno da sve objekte nije u mogućnosti držati u savršenom redu. Realan broj djelatnika za ovaj broj objekata je 15 - naveo je Patrik Koščak, tajnik ZŠU Grada Varaždina.

Kako je objasnio Koščak, uz povećan angažman svih djelatnika kod organizacije nogometne utakmice Hrvatska - Gibraltar u posljednja tri tjedna na stadionu "Varteks", dijelovi objekata kojima upravlja Zajednica malo su zapušteni (Hrašćica - pomoćni teren, Sloboda - pomoćni teren), a među njima i neograđeni dio srednjoškolca.

- Rješavanju ovih problema prišli smo početkom prošlog tjedna tako da ćemo uskoro imati uređene sve terene gdje nije obavljena pravovremena košnja - doznajemo od Koščaka.

Što se tiče sanacije pomoćnih terena i planova, Koščak napominje da već godinu dana postoji projekt uređenja 2.200 metara kvadratnih asfaltiranih igrališta, s modernom antistres podlogom, multifunkcionalnih terena za košarku, rukomet, nogomet i odbojku s rasvjetom kako bi građani slobodo koristili blagodati javnih igrališta kojih je ionako premalo u gradu Varaždinu.

- Naravno da su uvijek problem kod ovakve investicije, kao i kod gore spomenutog smanjenog broja djelatnika - financije. Zajednica je u pregovorima s vlasnikom objekta - Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, jer kod izgradnje županijske dvorane nastale su najveće devastacije terena, oko realizacije spomenutog projekta - doznali smo od tajnika Koščaka.

Mi smo primijetili da ovog tjedna na Srednjoškolac dolaze bageri s pijeskom.

- Pijesak im je potreban za uređenje atletske staze, bacališta kugle i uređenje jame za skok u dalj, kako bi učenici Prve gimnazije Varaždin i Prve osnovne škole imali kvalitetne uvjete za održavanje nastave tjelesno-zdravstvene kulture u novoj školskoj godini - istaknuo je Koščak.

Polako se kosi i trava oko neograđenog dijela igrališta, a kada će se i hoće li uopće krenuti projekt uređenja ostatka ostataka nekadašnjeg Partizana, a danas Srednjoškolca, ostaje neizvjesno.

Nažalost, takvi projekti očigledno nisu prioritetni, iako postoji veliki interes stanara okolnih kvartova da im se omogući kvalitetan boravak na tom igralištu. Samo igralište gotovo je u centru grada Varaždina pa čudi kako gazde terena nisu zainteresirani da ga se u potpunosti uredi i osposobi. 

Komentari