Stotinjak znanstvenika na entomološkom simpoziju u Varaždinu

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 29.06.2011. 10:58

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Skup predstavlja odličnu priliku za predstavljanje i razmjenu znanstvenih rezultata entomologa iz cijele regije koji se bave različitim aspektima entomologije

U palači Herzer počinje XXII. srednjoeuropski entomološki simpozij (SIEEC - Symposium Internationale Entomofaunisticum Europae Centralis), koji će potrajati do 3. srpnja.

Organizatori ovoga znanstvenog skupa, koji se prvi put priređuje u Hrvatskoj i na kojem će sudjelovati stotinjak znanstvenika iz Hrvatske i zemalja srednje Europe, su Hrvatsko entomološko društvo, Upravni odbor SIEEC-a i Gradski muzej Varaždin.

Skup okuplja širok krug znanstvenika iz područja entomologije i održava se svake druge godine u jednoj od zemalja srednje Europe. Riječ je o međunarodnom skupu na kojem će sudjelovati stotinjak znanstvenika iz Hrvatske i zemalja srednje Europe.

– Skup predstavlja odličnu priliku za predstavljanje i razmjenu znanstvenih rezultata entomologa iz cijele regije koji se bave različitim aspektima entomologije, s obzirom na to da će pokrivati široko područje djelatnosti entomologa. Obrađivat će se teme iz područja faunistike, ekologije, biogeografije, fiziologije, taksonomije, sistematike, filogenije kukaca te različiti aspekti primijenjene entomologije. Iako skup ima već relativno dugu tradiciju održavanja (od 1964. godine), ovo je prvi put da se održava u Hrvatskoj te smatramo da je velika čast da je Hrvatska dobila priliku organizirati skup koji već dugi niz godina okuplja vodeće entomologe iz srednje Europe. Bogatstvo vrsta i velik broj endema među kukcima te raznolikost staništa u kojima oni dolaze, svrstava nas među najraznolikije i najzanimljivije europske zemlje iz aspekta entomologije. Mjesto održavanja skupa, tj. palača Herzer i Entomološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, imaju posebno značenje za hrvatsku entomologiju. U Entomološkom odjelu čuva se vrijedna zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca Franje Košćeca, koja je izložena u stalnom postavu pod naslovom „Svijet kukaca“, a predstavlja jedinstvenu i prema međunarodnim stručnjacima jednu od najljepših zbirki takve vrste u Europi – ističu organizatori.

Programom skupa predviđeno je razgledavanje spomenutog postava za sudionike te će stoga skup biti i prilika ne samo za razmjenu znanja i izlaganje rezultata iz različitih područja entomologije nego i za promociju hrvatske entomologije i znanosti u cjelini, ali i bogate kulturne baštine.

Komentari