Bez velike bure

TOP 4 teme o kojima se danas raspravljalo na aktualcu Županijske skupštine

Objavljeno: 19.05.2016. 16:38

Zadnja izmjena: 19.05.2016. 19:23

Foto: Sonja Ognjenović

Na aktualnom satu 25. Sjednice Županijske skupštine razmotrilo se nekoliko tema. Tako je vijećnik Josip Krtanjek (HDZ) citirao direktora AZRA-e kako: “Izvještaj Instituta za javne financije o povlačenju novca iz EU fondova u razdoblju 2011.-2014.  ne daje prikaz stanja o područjima jedinice lokalne i regionalne samouprave, nego u fokusu ima sredstva isplaćena isključivo županijama, gradovima i općinama kao javno privatnim tijelima.”

1. O novcu povučenom iz EU fondova

Pitanje županu Štromaru bilo je, naime, koliko je točno sredstava povučeno iz fondova EU na jedinice lokalne i regionalne samouprave te općine, gradove i županije. Na to je župan Predrag Štromar komentirao da su AZRA i Varaždinski ured za prosvjetu zajedno privukli više od 80 milijuna kuna za osnovne i srednje škole u razdoblju 2011. – 2014. Iako je tako propustio odgovoriti na pitanje koliko je to novca povučeno iz fondova za jedinice regionalne i lokalne samouprave, Štromar je odlučno rekao: “Bitno mi je samo koliko su novca dovukli.”, te najavio da će konkretno sumiranje o tome koliko je dobila županija tek napraviti.

2. O novoj poziciji Mladena Smoljanca

Vijećnik Željko Dvekar (HDZ) zanimao se o novoj poziciji dosadašnjeg sanacijskog upravitelja Varaždinske bolnice Mladena Smoljaneca. Naime, Smoljanec je imenovan v.d.-om ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu Varaždinske županije. Dvekar je naveo kako je dosadašnja ravnateljica Zavoda, Jasminka Begić podnijela zahtjev za razrješenjem dužnosti iz osobnih razloga, što je Upravno vijeće i prihvatilo.

Zanimalo ga je je li raspisan natječaj za radno mjesto u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije na kojeg se javio Mladen Smoljanec i je li bio zaposlen u Zavodu prije nego je postavljen za v.d. ravnatelja. Također ga je zanimalo je li istinita tvrdnja da je dosadašnja ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, Jasminka Begić ostala raditi u Zavodu na drugom rukovoditeljskom mjestu.

Župan je potvrdio novu poziciju Mladena Smoljanca kao v.d.-a ravnatelja u Zavodu za hitnu medicinu, dok će Jasminka Begić biti ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu. Natječaj će se, prema njegovim riječima, tek raspisati te će se tek odabrati ravnatelj. Ističe kako to ne znači da će to biti Mladen Smoljanec. Objasnio je da se na poziciju v.d.-a postavljaju se ljudi unutar sustava, prijelazom iz jedne institucije u drugu, ako se imaju uvjeti za ravnatelja.  

3. O nasilju među srednjoškolkama

Nasilje među srednjoškolkama bilo je tema javne rasprave dva puta u samo mjesec dana, što je ovaj problem stavilo u centar pažnje građanima. Ivo Loborec (HDZ) uputio je pitanje dožupanu Alenu Kišiću, o rješavanju tog problema nasilja, odnosno što točno županija, ali i dožupan Kišić osobno poduzimaju da se spriječi nasilje među djecom?

Dožupan Kišić je vršnjačko nasilje osudio te izrazio žaljenje da takve priče zasjenjuju sve ono pozitivno što se događa u školstvu. Osudio je taj čin kao “nepromišljeni postupak pijanih srednjoškolki”. Ono što ističe kao županijsko djelovanje u spriječavanju ovog problema je suradnja s policijom te održavanje predavanja učenicima. Ističe i osnivanje Zaklade sveti Mihael, koja se također bavi prevencijom nasilja među mladima.

4. O zbrinjavanju komunalnog otpada

Mirjana Kolarek Karakaš (ZS) postavila je pitanje o zbrinjavanju komunalnog otpada. Naime, kod razvrstavanja otpada još se uvijek ne odvaja biološki otpad. Našlo se tu i već puno puta postavljeno pitanje u vezi baliranog otpada u Brezju. Župan je potvrdio kako postoji plan prema kojem će se do kraja ove godine kompletno zbrinjavati otpad, na način da se razvrstava i biološki otpad.

Krenulo se od manjih jedinica lokalne samouprave, a grad Varaždin spada u zadnji kvartal ove godine. Što se baliranog otpada u Brezju tiče, župan ističe kako nitko nije odustao od traženja rješenja tog problema, a Grad je osnovao Komisiju, koja se sastaje s ministrom Dobrovićem kako bi došli do rješenja, a da su sredstva za riješavanje bala osigurana i u proračunu. Kad komisija dogovori model prema kojem neće biti štete zbog ranije potpisanih ugovora, trebalo bi se početi s projektom, a kako kaže: “Ključ drži ministar Dobrović.”

Komentari