višemilijunska povećanja proračuna

Štromarovo Ministarstvo ulaže u projekte vrijedne 160 milijuna kuna u Varaždinskoj županiji

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Objavljeno: 28.06.2018. 12:31

Zadnja izmjena: 30.08.2018. 12:31

U srijedu je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar dodijelio odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini.

Odluke za sufinanciranje 26 projekata kojima će načelnici i gradonačelnici realizirati projekte poput uređenja nerazvrstanih cesta, uređenja groblja ili pak izradu projektne dokumentacije, Štromar je uručio u prostorijama Općine Vinica.

Riječ je o novih šest milijuna kuna koji idu u Varaždinsku županiju, a sredstva su dobili svi koji su tražili i imali konkretne projekte.

U Varaždinskoj se županiji uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja realiziraju projekti u vrijednosti oko 160 milijuna kuna koji obuhvaćaju energetsku obnovu bolnice, škola, vrtića, kao i sanaciju klizišta ili izradu prostornih planova.

- Od lipnja prošle godine do danas, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u Varaždinsku županiju ulaže znatna sredstva, a zahvaljujući tim sredstvima, realiziraju se projekti vrijedni 160 milijuna kuna. Ostvarili smo misiju koju smo imali, a moj je cilj uvijek bio da se sredstva iz Zagreba spuste gradovima, općinama, svakom naselju, jer je decentralizacija sredstava ključna za razvoj. Načelnici i gradonačelnici su ti koji najbolje znaju što njihovim građanima treba, oni su ti koji iniciraju realizaciju projekata, a na nama je da osiguramo sredstva i raspišemo natječaj – objasnio je Štromar.

Višemilijunska povećanja proračuna

Podsjetio je i na dobre učinke izmjena Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, kojima su se županiji, gradovima i općinama povećala sredstva u proračunima za višemilijunske odnose.

-Godinama smo ovdje na Sjeveru upozoravali na potrebu drugačije raspodjele sredstava, jer je bila prevelika razlika u proračunima u pojedinim dijelovima Hrvatske. Primjerice, naše općine imale su i do tri puta manje proračune od onih uz obalu, gdje se ostvaruju veliki prihodi od turizma. Pokušavali smo u tri Vlade to promijeniti, ali uspjeli tek kao koalicijski partner nametnuti ovoj Vladi. Sada gradovi i općine dobivaju i nekoliko milijuna više u proračunima, dok je proračun Varaždinske županije uvećan za čak 11 milijuna kuna – rekao je Štromar.

-Dok god sam u Zagrebu, u Vladi, jedan od prioriteta bit će mi razvoj Sjevera i Varaždinske županije i razvoj svakog grada i općine, bez obzira na političke opcije – rekao je Štromar.

Komentari