Studenti Učiteljskog fakulteta na terenskoj nastavi u Kamenici

Objavljeno: 18.05.2012. 10:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: lepoglava.net

Već šest akademskih godina studenti Učiteljskog fakulteta dolaze na terensku nastavu u Kamenicu. Tako je bilo i ove godine kada je 17 studenata zajedno sa svojim profesorima, Antunom Petakom i Mijom Cindrićem, pohađalo terensku nastavu i sudjelovalo u radionicama nazvanim Tradicionalni zagerski selski hižni (zagorski seoski kućni) obrti.

Cjelodnevna nastava održala se u Osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici,  a posebnost ove terenske nastave bilo je svladavanje umijeća voditelja sekcija aktivnim sudjelovanjem u oglednim radionicama.

Studenti su promatrali, ali i aktivno sudjelovali u izvedbi radionica te su tijekom prijepodneva usvajali tehnike izrade određenih proizvoda, stjecali posebno predmetno znanje, umijeće i vrijednosti za vođenje sekcije učeničke zadruge iz kućne radinosti i kompetencije voditelja.

Atraktivnost, privlačnost i učinkovitost učeničkog zadrugarstva je u oslobađanju i razvitku stvaralaštva te stjecanju aktivnog znanja.

Zadrugari potvrđuju vlastita znanja, vještine i sposobnosti u konkretnim rezultatima koji počivaju na odgojno-obrazovnim sastavnicama intelektualnog i socijalnog ustroja ove izvannastavne aktivnosti.

Učiteljski je fakultet prije šest godina uvidio potrebu stjecanja kompetencija učitelja/voditelja učeničke zadruge - jer samo kompetentni učitelji posjeduju posebno znanje i umijeće prakticiranja nenametnutog mentorstva te uveo kolegij Učeničko zadrugarstvo kako bi se u nas (kao i u najrazvijenijim sredinama) formirao učiteljski kadar kompetentan za učeničko zadrugarstvo.

Komentari