Sve je više nasilja u adolescentskim vezama

Piše: eVarazdin

Objavljeno: 28.11.2011. 09:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Savjet mladih Varaždinske županije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu 30. studenog organizira tribinu o nasilju u adolescentskim vezama, koje nesumnjivo predstavlja društveni i javno-zdravstveni problem.

Nasilje u adolescentskim ili partnerskim vezama često puta je zaboravljena i zanemarena tema, pa će o njoj biti riječi na tribini Savjeta mladih Varaždinske županije u srijedu 30. studenog u 11 sati u skupštinskoj dvorani Varaždinske županije.

Iako se o nasilju u adolescentskim vezama u našem kraju ne govori mnogo, ono predstavlja značajan društveni i javno-zdravstveni problem koji je prisutan i koji obuhvaća svaku razinu sustava: osobnu i međuljudsku, zajednicu i društvo.

O nasilju u adolescentskim vezama na tribini govorit će stručnjaci koji se bave predmetnim područjem, Nataša Bijelić iz Centra za Edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba, Natko Gereš iz Udruge Status - M iz Zagreba te Robert Čusek iz Obiteljskog centra Varaždinske županije.

Javna djelovanja i politike, kao i razne istraživačke, edukacijsko-prevencijske i zagovaračke aktivnosti, najčešće se bave nasiljem u vezama u kontekstu partnerskih veza odraslih osoba ili obiteljskim nasiljem.

Međutim, nasilje u vezama adolescenata i adolescentica itekako je značajan problem iz više razloga.

Rezultati međunarodnih istraživanja provedenih u zadnjih desetak godina pokazuju zabrinjavajuću učestalost nasilnih ponašanja u adolescentskim vezama, kao i ozbiljne posljedice za fizičko, mentalno, seksualno i reproduktivno zdravlje mladih.

Također, adolescencija je razdoblje u kojem uglavnom započinje stvaranje i razvijanje partnerskih odnosa, a tada naučeni obrasci ponašanja mogu se nastaviti i u kasnijim vezama.


Komentari