Svečanim mimohodom na Dan branitelja 22. rujna predstavit će se šest ratnih postrojbi

Objavljeno: 15.09.2015. 10:55

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 09:53

Foto: Siniša Sović

Svečanim mimohodom, predstavljanjem ratnih postrojbi s područja Varaždina i Varaždinske županije te velikom biciklijadom od Vinice do Varaždinbrega ove će se godine obiježiti 22. rujna, Dan branitelja Varaždinske županije i Dan oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije.

Na konferenciji za medije održanoj u Županijskoj palači predstavljen je program mimohoda, koji će se ove godine održati po prvi puta, a kako je naglašeno s nadom i željom da postane tradicionalni način obilježavanja Dana branitelja Varaždinske županije. Također, pozvani su svi građani da se u što većem broju odazovu mimohodu.

- Zahvalan sam svim našim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata na složnosti i zajedničkoj inicijativi da 22. rujna proglasimo i Danom naših branitelja i da ćemo to obilježiti svečanim mimohodom. Županijska skupština je ovu odluku donijela jednoglasno, što pokazuje da su vijećnici vrlo ozbiljni prema Domovinskom ratu i prema svim braniteljskim udrugama i braniteljima - istaknuo je varaždinski župan Predrag Štromar te dodao kako ga veseli što su posljednjih godina braniteljske udruge izrazito aktivne u svom djelovanju kako se ne bi zaboravilo one koji su dali svoje živote i zdravlje da bismo mi danas mogli živjeti bolje.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako ga veseli što svi zajedno, i braniteljske udruge i predstavnici gradske i županijske vlasti sjede za istim stolom i dogovaraju ovakav značajan događaj.

- Varaždinska pobjeda bila je važna za daljnji tijek Domovinskog rata i možda se o tome premalo govori i daje premali značaj na nacionalnoj razini. Varaždinski branitelji doprinijeli su na svim frontima diljem lijepe naše i treba im na ovaj način odati počast. Gradska vlast ima odličnu suradnju s braniteljskim udrugama i nadam se da će se to nastaviti - istaknuo je Habuš te podsjetio kako će se uskoro realizirati i projekt spomenika svim braniteljim na Varaždinskom groblju.

Mimohod branitelja Varaždina i Varaždinske županije zamišljen je kao predstavljanje postrojbi koje su vezane uz ovo područje, a krenut će se sa Starog grada, preko Stančićeva trga, Bakačeve ulice, Gajeve, do Korza i Franjevačkog trga prema Trgu slobode, a sve će završiti na Kapucinskom trgu.

- Predstavit će se šest ratnih postrojbi koje su bile vezane za naš grad i županiju. To su 7. GBR "Pume", Odred narodne zaštite Varaždin, 104. brigada, Specijalna jedinica policije "Roda", Policijska uprava varaždinska i 5. bojna 1. A brigade "Tigrovi". Zahvaljujem Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji što su nas pozvali da zajedno na ovaj svečan način obilježimo Dan branitelja i oslobođenja grada i županije te da odamo počast svim našim borcima koji su poginuli na ratištima diljem Hrvatske - istaknuo je Goran Mihalić, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije "Roda".

Ratni zapovjednik obrane grada 1991. godine Ivan Rukljić naglasio je kako je ovaj mimohod generalna proba za 25. obljetnicu oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije, što će se obilježavati diuće godine. Dodao je kako ovo neće biti klasični mimohod, već predstavljanje svih postrojbi koje su bile u Domovinskom ratu na svim područjima.

Uz obilježavanje Dana branitelja, ove će se subote 19. rujna održati velika biciklijada, koju organizira Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a koja će biti rekreativno-edukativnog karaktera. U slučaju kiše, biciklijade će se umjesto 19. rujna, održati 26. rujna.

- Ova biciklijada vezana je uz Dan branitelja i Dan oslobođenja grada i županije jer povezuje mjesta koja su imala značajnu ulogu u obrani Varaždina i županije. Kreće se s Vinice u 10 sati, a cilj je Varaždinbreg, gdje će se u TRC Gora Halić održati prigodni zabavno-sportski program. Biciklijada nije natjecateljskog karaktera, već rekreativno-edukativnog jer će se obići mjesta koja su vezana uz same dane oslobođenja - najavio je Krasnodar Kišur iz UDVDR-a. Svi sudionci biciklijade dobit će prigodne majice, a na cilju ih očekuje ručak.

Komentari