Teolog Miroslav Volf savjetnik predsjednika Baracka Obame gostuje u Maruševcu

Objavljeno: 18.06.2015. 07:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Youtube

Miroslva Volf, direktor Yale centra za vjeru i kulturu (Yale Center for Faith and Culture) gdje drži katedru Vjera i globalizacija zajedno s bivšim britanskim premijerom, Tonyjem Blairom, gostuje u subotu u Adventističko teološkom visokom učilištu u Maruševcu...

Svjetski poznat teolog Miroslav Volf će u subotu, 20. lipnja, s početkom u 19 sati održati predavanje na temu jednog od njegovih projekata "God and Human Flourishing" (Bog i procvat čovjeka). Nakon toga svi koji to žele moči će predavaču postavljati pitanja.

Miroslav Volf rođen je 1956. Djetinjstvo je proveo u rodnom Osijeku i Novom Sadu. Nakon završene srednje škole upisuje studij na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Studij teologije uspješno je završio 1977. godine. U nastavku se školuje na Fulerovom teološkom sveučilištu u SAD-u, u kalifornijskom gradu Pasadena, gdje je magistrirao 1979. godine.

Doktorirao je (summa cum laude) 1986. godine, na Sveučilištu u Tübingenu, u Njemačkoj kod dr. Jurgena Moltmanna, jednoga od najpoznatijih i najutjecajnijih teologa današnjice. 1994. godine na istom je sveučilištu, također kod dr. Moltmana stekao titulu dr. theol. habil.

Između 1979. godine i 1980. radio je na osječkom Evanđeoskom teološkom fakultetu kao predavač. Od 1979. do 1984. bio je jedan od urednika u mjesečniku „Izvori“, a od 1984. godine do 1991. radio je kao profesor na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Nakon toga se vratio u SAD – od 1991. do 1997. radio je kao profesor na Fulerovom teološkom sveučilištu u Pasadeni, gdje je ranije i sam magistrirao. Od 1998. godine je redovni profesor na prestižnom sveučilištu Yale.

Direktor je Yale centra za vjeru i kulturu (Yale Center for Faith and Culture) gdje drži katedru Vjera i globalizacija zajedno s bivšim britanskim premijerom, Tonyjem Blairom.
Volf je poznat po svojim radovima iz područja sustavne teologije, etike, rješavanja sukoba i mirotvorstva. Veliki je protivnik američke intervencije u Iraku i politike Georga W Busha.
Intenzivno radi na zbližavanju i pomirenju pripadnike dviju najvećih svjetskih religija Glavni je organizator i voditelj Svjetskih konferencija „Ljubav prema Bogu – muslimani i kršćani“ koje okupljaju ministre vodećih zemalja, javne osobe, ugledne teologe, rabine, biskupe i predstavnike ostalih vjera.

Kada je 1996. napisao i objavio svoju knjigu Isključenje i zagrljaj Volf nije ni slutio kako će upravo to djelo biti proglašeno jednom od stotinu najvažnijih teoloških knjiga dvadesetog stoljeća.

Komentari