U Bednji obavljena prva žetva lavande

Objavljeno: 09.08.2011. 10:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: bednja.hr

Radnici zaposleni u programu javnih radova prošlih su dana obavili prvu žetvu lavande. Žetva je obavljena  na površini što ju je mjesnoj Poljoprivrednoj zadruzi u najam na deset godina dala Općina Bednja.

Žetva je bila skromna.  Ubrano je 230 kilograma lavande, prvi urod raduje  jer pokazuje da uzgoj aromatična bilja na području Bednje ima budućnost.

- Na žalost, od isprva zasađenih 3.500 sadnica lavande, zbog različitih razloga propalo ih je barem 30 posto. Dio grmića počupali su neodgovorni mještani, a dio ih je propao zbog neadekvatne njege i održavanja. Ove godine nasad je pognojen i najvažnije je da je zasad vraćen u dobro kondicijsko stanje. Grmove koji su propali ili „nestali“ dosadit ćemo u proljeće – izjavio je direktor Komunalne tvrtke Kemauček Krunoslav Blaži.

S obzirom na skroman prvi urod, ubrana lavanda je destilirana u jednoj privatnoj destileriji u Zlatar Bistrici.

Dobivene količine ulja na tržište će se plasirati putem suvenira, jer na taj način litra lavandina destilata može dostići cijenu i do 3.000 kuna. Poznato je, naime, da se na štandovima uzgajivača količina od 10 mililitara ulja prodaje po cijeni od 35 kuna.

Komentari