U HNK dodijeljene stipendije varaždinskim studentima

galerija-images/Dodjela stipendija

Objavljeno: 20.12.2014. 09:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

U petak su gradonačelnik Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić u Hrvatskom narodnom kazalištu uručili rješenja o stipendiranju 181-nog varaždinskog studenta...

Zajedno s njima, Grad Varaždin iz proračuna stipendira ukupno 382 studenta i srednjoškolca. Svi oni mjesečno primaju 600 kuna, odnosno 300 ukoliko studiraju u našem gradu, naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

- Ukupno se iz proračuna svake godine za stipendije izdvaja dva milijuna kuna. U
inozemstvu se školuje 18 studenata, a njih 363 u Hrvatskoj. Inače, u Varaždinu fakultete polazi 51 student, a stipendiju prima i jedan srednjoškolac. Sve to govori u prilog odrednici koju smo si davno postavili kao Grad kojem je prioritet školstvo – naglasio je varaždinski gradonačelnik.

Osim stipendija, Grad Varaždin značajna sredstva izdvaja za subvencioniranje prijevoza osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Također, Grad Varaždin je ove godine prvi put nabavio udžbenike za učenike osnovnih škola.

- Sve to pokazuje da se tu ne radi o deklaratornoj već stvarnoj podršci školstvu. Uvjeren sam kako će stipendije pomoći roditeljima i napose studentima da lakše završavaju fakultete – ističe Habuš.

Prema riječima gradonačelnika, deficitarna zanimanja u Varaždinu su trenutno u građevinarstvu, strojarstvu, elektrotehnici, arhitekturi, farmaciji, medicini, a nedostaju nam psiholozi te profesori engleskog i njemačkog jezika, matematike i fizike.

Stipendija je odlična potpora mladima koji nastavljaju školovanje nakon završene srednje škole, kazala je studentica novinarstva Irena Pomper.

- Nemam smještaj u studentskom domu i novčana potpora Grada Varaždina mi je zaista dobrodošla. Nakon završetka fakulteta željela bih raditi u svojem Varaždinu – rekla je jedna od studentica kojoj će stipendija zasigurno daljnje školovanje učiniti lagodnijim.
{gallery}Dodjela stipendija{/gallery}

Komentari