U Hrvatskoj izborna šutnja, no počelo glasovanje u inozemstvu

Piše: IT/eVaraždin

Objavljeno: 07.11.2015. 08:48

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: ilustracija

U ponoć je počela izborna šutnja koja traje do zatvaranja birališta sutra u 19 sati. Za to vrijeme zabranjena je izborna promidžba.

Također zabranjeno je objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i neslužbenih rezultata izbora, kao i objava svih fotografija, izjava i intervjua.

Izborni su sudionici pozvani da izbornu šutnju poštuju i na društvenim mrežama.

U nedjelju već od 20 sati na stranicama Državnog izbornog povjerenstva bit će dostupni podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

Izbori u dijaspori već su počeli. Najprije u Australiji - u Canberri, Melbourneu i Sidneyu, a posljednji će glasovati zapad Sjedinjenih Država, Los Angeles. Otvorena su birališta i u Bosni i Hercegovini.

U Hrvatskoj je spremno gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, a u inozemstvu 114 u 48 zemalja. U inozemstvu je poprilično zanimanje za parlamentrane izbore, potvrđuje to i podatak da se za glasovanje aktivno registriralo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21. 600) i Njemačkoj (5. 900). Usporedbe radi, za predsjedničke izbore aktivno registriranih bilo je nešto preko osam tisuća.

Komentari