U Lepoglavi se otvara prvi Klub mladih u županiji

Objavljeno: 25.07.2011. 09:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Nezavisnoj udruzi mladih iz Lepoglave, a samim time i Savjetu mladih Varaždinske županije odobren je projekt koji se odnosi na formiranje Kluba mladih u Lepoglavi.

Prvi takav klub u županiji označava sam početak izgradnje županijske mreže centara za mlade, a osim toga, aktivnim je NUMačima odobreno još nekoliko značajnih projekata.
Članovi Nezavisne udruge mladih iz Lepoglave u zadnje se vrijeme mogu pohvaliti s nekoliko odobrenih projekata. Najvažniji od njih je formiranje Kluba mladih Lepoglava, prvog takvog u županiji, koji će služiti kao servis za ideje, sadržaje i aktivnosti mladih. On će ujedno označiti početak izrade i osposobljavanja platforme Centra za mlade kao dijela županijske mreže centara za mlade.
Projekt je odobrilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ministarstvo je za projekt izdvojilo četrdeset tisuća kuna, dok će nešto svojih sredstava uložiti Nezavisna udruga mladih, a dio gradska uprava iz svog proračuna. No ta će sredstva činiti okosnicu prve godine rada. Nakon toga iz udruge očekuju znatno veća sredstva iz raznih fondova koja će služiti za formiranje sadržaja za mlade.
NUMačima je odobren i edukativno-ekološki projekt pod nazivom Kam se koje smeće meće, koji se odnosi na važnost selektivnog odlaganja otpada. Iako je na području županije broj divljih deponija u opadanju, još uvijek se otvaraju novi, na što se želi upozoriti ovom kampanjom. Međunarodni projekt Inicijativa mladića pokrenut je s ciljem ispitivanja obrasca ponašanja i stavova koje mladići imaju prema životu, a koji negativno utječu na njihov položaj u društvu. Implementacija projekta traje već tri godine, a u suradnji s partnerima iz susjednih zemalja, ove je godine prvi puta uključena Nezavisna udruga mladih.
Uz spomenute, jučer je odobren i projekt "EU 4 U" od strane Ministarstva vanjskih poslova koji ima za cilj približiti europske integracije mladima uoči predstojećeg refernduma, a koji je između ostaloga vrlo važan i na nacionalnom nivou jer su u Hrvatskoj najveći euroskeptici upravo mladi.
NUM trenutno čeka odobrenje projekata kandidiranih prema fondovima Svjetske banke, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, fundacije Otvoreno društvo i američkog fonda za demokraciju (NED), a u finalnim su priprema i za ovogodišnji come back festivala magNUM koji će se u Lepoglavi održavati od 30.07. do 04.09., a na kojem će se na brojnim aktivnostima izmjenjivati brojna poznata lica s glazbene, ali i aktivističke scene pa će tako u Lepoglavi ponovno nastupiti Zadruga (03.09.), VIS Peri Deri (13.08.), Tomislav Goluban & LPFB (12.08.) i po prvi puta Vatrogasci (20.08.).



Komentari