U Natkrižovljanu uz Dan državnosti otkriven spomenik branitelju Mirku Lazaru

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 26.06.2015. 13:56

Zadnja izmjena: 26.02.2016. 11:51

Foto: Franjo Talan

Povodom Dana državnosti RH, u srijedu 24. lipnja, u naselju Natkrižovljan otkriven je spomenik poginulom branitelju Mirku Lazaru  stradalom u obrani Republike Hrvatske, 27. prosinca 1991. godine na zapadno slavonskom ratištu.

Spomen na poginulog branitelja s područja župe Sveta Barbara Natkrižovljan poduprla je Općina Cestica. Pri postavljanju spomenika načelnik Mirko Korotaj je izjavio da su u Domovinskom ratu sudjelovali brojni mještani cestičke općine.

- Prva žrtva koja je stradala iz Općine Cestica u obrani Republike Hrvatske bio je gardist Janko Kukec iz Gornjeg Vratna, poginuo 2. listopada 1991. godine u Gornjim Rajićima na zapadnoslavonskom ratištu, a na istom ratištu  kod Pakraca poginuo je i Mirko Lazar. Na poticaj mještana u Gornjem Vratnu podigli smo spomenik u Parku hrvatskih branitelja povodom Dana državnosti 2004. godine, a ove godine na prijedlog Tomislava Lazara, predsjednika općinskog Vijeća i Udruge pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske, postavljen je i spomenik Mirku Lazaru koji je pokopan na groblju u Natkrižovljanu – istaknuo je Korotaj.

Pokojni Janko kao i Damir Bednjanić iz Babinca pokopani su na groblju u Cestici, a iz istog naselja u obranu Vukovara otišao je Marijan Vučak koji se do danas nije vratio. Izaslanstvo Općine Cestica svake godine povodom blagdana Svih svetih na grobove poginulih branitelja položi vijenac i zapali svijeće, a podizanjem spomenika želi se sačuvati uspomena na doprinos koji su branitelji dali slobodi i osamostaljenju Hrvatske.


Inače, Mirko Lazar rođen je 8. prosinca 1970. u Varaždinu, sin je Stjepana i Helene rođ. Kokot. Kao pripadnik 104. brigade Hrvatske vojske poginuo je na bojištu kod Pakraca i pokopan je na groblju župe Sveta Barbara u Natkrižovljanu 2. siječnja 1992. godine.

O ratnom djelovanju 104. brigade ZNG HV Varaždin „R“ sastava, bojnik Vladimir Leskovar i sam sudionik u tim ratnim zbivanjima, kaže da je ratni zapovjednik brigade bio je pukovnik Ivan Rukljić. Od 8. svibnja 1991. do  završetka rata kroz postrojbu je prošlo više od 12 tisuća ljudi s područja Varaždinske županije. U obrani Domovine poginuo je 31 pripadnik brigade, a u tome razdoblju ranjeno ih je preko 200.

Članovi Udruge pripadnika 104. brigade 6. svibnja 2006., povodom obilježavanje 15-te godišnjice osnutka, na mjestu stradanja Mirka Lazara otkrili su spomenik s popisom još šest tamo poginulih branitelja.

Komentari