U petak u Novom Marofu humanitarni plesnjak za autiste

Piše: evaraždin.hr

Objavljeno: 23.04.2011. 12:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: novi marof

U petak, 29. travnja, s početkom u 20 sat održat će se akcija «Ples za osmijeh», u organizaciji udruga Mladi za Marof i Ljubeška mladež. Ovaj koncert održat će se u novomarofskoj dvorani, a glazba će biti prilagođena svih generacijama.

Želja organizatora je organizirati cjelovečernji «plesnjak» na kojem bi posjetitelji kupnjom ulaznice razveseliki male autiste, jer će prihod ići za kupnju vrijednog uređaja, koji im je prijeko potreban. Ovo je samo nastavak akcija koje su se provodile u Varaždinu i okolici, od kojih je najveća bio koncert Miše Kovača, za kupnju prijeko potrebno neurofeedbacka.

Spektar autističnih poremećaja, odnosno autizam, je spektar psiholoških stanja karakteriziran velikim rasponom abnormalnosti kod socijalne interakcije i komunikacije. Sve je više djece koja od naprednog vršnjaka s 18 mjeseci, prestanu komunicirati s okolinom, prestanu gledati u oči, govoriti, igrati se i veseliti, počnu se bojati ljudi s kojima nisu u svakodnevnom kontaktu, boje se raznih zvukova, promjene prostora i puta kretanja.

Poremećaji se najčešće otkrivaju u prvoj ili drugoj godini života, no metode rehabilitacije još su uvijek u razvoju. U Hrvatskoj ne postoji organizirani program rehabilitacije, no u Varaždinu je na inicijativu nekolicine roditelja pokrenuta akcija za kupnju Neurofeedbacka koji bi trebao pomoći djeci s poremećajem iz spektra autizma.

Na novomarofskom plesnjaku, nastup su dosad potvrdili Tamburaški sastav Corpus, Dora Sakač, Grupa Fenomen, Hepicentar, Juraj Galina, Kronika, Vizija i Mladi mužikaši, koji će potpuno volonterski zabavljati goste u dvorani.

Na glazbenom repertoaru biti će plesna glazba za sve generacije: od tradicionalnih zagorskih i tamburaških skladbi pa do zabavnih hitova od 80-tih pa sve do danas. Za one željne čvršćeg zvuka biti će i dobrog starog rocka tako da će svatko naći ponešto za sebe. Za ovu će prigodu u dvorani biti postavljena i posebna šarena rasvjeta kako bi se dodatno upotpunila atmosfera vrhunskog plesnjaka.

Ulaznice za plesnjak mogu se nabaviti u pretprodaji po cijeni od 25,00 kn na sljedećim prodajnim mjestima: Caffe bar "Bolero" - Varaždinske Toplice, Caffe bar "Martin" - Varaždinske Toplice, Caffe bar "Mađarevo" – Mađarevo, Caffe bar "Park" – Presečno, Caffe bar "Piccolo" – Varaždin, Caffe bar "Royal" - Novi Marof, Caffe bar "Tomaš" – Ljubešćica, Radio Novi Marof - Novi Marof, Pizzeria "Toni" - Novi Marof.


Komentari