U prvih devet mjeseci 15 posto više kaznenih djela u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 04.11.2014. 17:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Vijeće za prevenciju Varaždinske županije održalo je svoju treću sjednicu, a glavna točka dnevnog reda bila je Izvješće o stanju sigurnosti na području Varaždinske županije za prvih devet mjeseci ove godine.

Kako je istaknuo načelnik Policijske uprave varaždinske Darko Jurčec, zabilježeno je 15 posto više kaznenih djela nego u istom razdoblju prošle godine.

Tih 15 posto znači da smo dodirnuli onu tamnu zonu kriminaliteta. Dakle, nešto je više kaznenih djela procesuirano samim radom policije. To su kaznena djela iz domene droga, organiziranog kriminala. Otkrivačka djelatnost je 75,1 posto, što je u vrhu na razini cijele Hrvatske, a spadamo u četiri policijske uprave koje imaju tako visok postotak razriješenosti kaznenih djela – rekao je Jurčec.

Što se prometa tiče, smanjen je broj poginulih u prometnim nesrećama u prvih devet mjeseci, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prošle je godine bilo 15 poginulih na varaždinskim prometnicama, dok ih je ove godine u prvih devet mjeseci desetero poginulih. Nadamo se da će tako i ostati – istaknuo je načelnik varaždinske policije.

Što se tiče prekršaja iz domene narušavanja javnog reda i mira, u prvih devet mjeseci zabilježen je porast od 10 posto, u odnosu na prošlu godinu. Bilježi se više napada na policijske službenike, dok je istovremeno manja uporaba prisila prema građanima.

Moram reći da ove godine bilježimo više napada na policijske službenike, a u isto vrijeme imamo manje uporaba prisila prema građanima. Iako su događaji koji su se događali tijekom godine percipirali da nije tako, pokazalo se da smo nježniji i finiji prema građanima – naglasio je Jurčec.

Ono što varaždinskoj policiji kronično nedostaje, kako je naglasio Jurčec, jest dodatan stručni kadar u krim-policiji, osobito u kadar u istraživanju gospodarskog kriminaliteta.

Na sjednici Vijeća za prevenciju predstavljen je i preventivni projekt kojeg provodi Policijska uprava varaždinska „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“ kojim se želi aktivno djelovati na učenike svih škola, educirati ih o opasnostima koje vrebaju na Internetu, ali i educirati profesore, nastavnike i roditelje o ovoj problematici.

Zamjenik varaždinskog župana Alena Kišića naglasio je važnost preventivnih projekata, kao i važnost osnovane Zaklade sv. Mihael, koja je nagrađena najboljom inicijativom godine.

Zaklada je zamišljena kao organizacija kroz koju će se financirati određeni projekti prevencije, kao i ostali projekti na kojima se radi. Posebno nas vesele preventivni projekti kojima se unaprijed povećava sigurnost naših građana. Tu je i projekt prevencije „Nasilje preko Interneta – cyberbullying“ i još mnogi manji projekti kojima se aktivno djeluje te je upravo Zaklada sv. Mihael ta koja će te projekte realizirati i provoditi ih kako je planirano – istaknuo je Kišić.

Komentari