U prvih šest mjeseci zbog nedozvoljene vožnje po Korzu izdano 216 kazni

Objavljeno: 21.06.2015. 13:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Kao što smo već pisali, neki naši sugrađani baš i ne cijene ono što imaju, pa tko ni varaždinsko Korzo što se vidi po granitnim pločama koje su prljave od žvakaćih guma, pune masnih fleka od motornog ulja, a mnogi se bez dozvola voze strogom gradskom jezgrom u bilo koje doba dana.

Ima li za takvu građansku (ne)kulturu kakvih sankcija, gdje su komunalni redari i što oni rade kad im se pod prozorom stvara prava prometna gužva, tko smije, a tko ne smije prometovati užom gradskom jezgrom cijelog dana te zašto se nad skupim granitnim pločama uopće dozvoljava promet motornim vozilima, pitali smo Upravni odjel za komunal Grada Varaždina.

>> FOTO: Korzo u podne kao autobusni kolodvor, a kao "simbol" grada žvakaće gume

Što se tiče vožnje varaždinskim Korzom, iz gradskog Komunala odgovorili su nam kako postoji pravilnik tko i u koje vrijeme smije voziti pjšačkim zonama grada Varaždina. Za vožnju Korzom potrebna je posebna dozvola, koju najčešće imaju stanari strogog centra grada, ali ona nije potrebna dostavnim vozilima ako voze u dozvoljeno vrijeme.

- U pješačkim zonama grada Varaždina dozvoljava se dostava vozilima bez dozvole u vremenu 6 do 9 sati ujutro. Pod dostavnim vozilima podrazumijevaju se vozila najveće dopuštene mase do pet tona. Grad Varaždin, Upravni odjel za komunalni sustav i urbanizam temeljem odredbe članka 62. Odluke o uređenju prometa na području Grada Varaždina, može na zahtjev stranke izdati Dozvolu kojim se omogućuje ulazak vozila u pješačku zonu izvan propisanog vremena. Ta grupa osim dostavnih vozila uključuje i vozila stanara koji stanuju unutar pješačkih zona i imaju osigurano parkirno mjesto unutar svojeg dvorišta - poručili su iz Komunala.

Međutim, problematični nisu stanari koji ionako vozila parkiraju u vlastita dvorišta, kao ni vozila koja do 9 sati obave dostavu robe. Problematični su oni vozači koji bez posebne dozvole i van dozvoljenog vremena voze po glavnom varaždinskom trgu.

Iz Komunala poručuju kako takve vozače kažnjavaju, a da komunalni redari svakodnevno obavljaju kontrole ulaska vozilima unutar pješačkih zona. Vozačima koje krše pravilnik, određuju se mandatne kazne u iznosu od 300 kuna.

- Djelatnici prometnog redarstva svakodnevno obavljaju i kontrole ulaska vozilima unutar pješačkih zona te ukoliko utvrde postupanje vozača protivno odredbi članka 82. stavka 1. točke 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama izriču na licu mjesta mandatne kazne u iznosu od 300 kuna. Tijekom 2015. godine prometni redar Grada Varaždina izrekao je ukupno 216 mandatnih kazni vozačima koji su neovlašteno vozilima ušli u pješačku zonu - odgovorili su iz Komunala.

To bi značilo da se u gradski proračun u prvih šest mjeseci ove godine slilo oko 60 tisuća kuna. S obzirom na to da je ukupna rekonstrukcija Korza iznosila više od 10 milijuna kuna, teško da bi se tim novcem mogla nadoknaditi šteta koja nastaje nedozvoljenom vožnjom po glavnom gradskom trgu.

Što se tiče žvakaćih guma po skupim granitnim pločama, ove je godine izvršeno probno uklanjanje s hodnih površina unutar pješačke zone, što je obavljala Čistoća Varaždin. Isprobat će se i uklanjanje suhim ledom, a potom odabrati najučinkovitija metoda.

- Radovi na uklanjanju žvakaćih guma bili su testnog karaktera zbog specifičnost podloge i podrazumijevali su utvrđivanje učinkovitosti rada stroja koji žvakače uklanja parom. Društvo Čistoća Varaždin uskoro bi trebalo obaviti i testiranje uklanjanja žvakaćih guma strojem koji ih skida suhim ledom. Nakon izvršenog testiranja oba stroja odlučiti će se o primjeni onog koji ima bolju učinkovitost - odgovorili su iz gradskog komunala dodajući kako troškovi ovih testiranja ne opterećuju proračun Grada Varaždina.

Komentari