U Svetom Martinu skup knjižničara iz cijele Hrvatske

Objavljeno: 19.05.2011. 14:07

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Međimurska županija

U Spa & golf resortu Sv. Martin održava se 8. savjetovanje za narodne knjižnice.

Glavni organizator savjetovanja je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Sekcija za narodne knjižnice i Knjižnica i čitaonica “Nikola Zrinski” Čakovec.

Cilj Savjetovanja je skrenuti pozornost na knjižnicu kao središte lokalne zajednice te pokazati programe i akcije s kojima ona to postiže za sve članove bez obzira na nacionalnost, dob, spol, religiju, jezik, posebne potrebe, ekonomski ili radni status te obrazovanje.

Otvarajući savjetovanje, ministar kulture Jasen Mesić rekao je da je važno udružene resurse znanja svih knjižničnih fondova učiniti dostupnima što većem broju ljudi, udružujući djelotvorno sredstva s drugim donositeljima odluka, od lokalne zajednice do ministarstava različitih sektora kojima je knjiga na brizi.

Inače, na savjetovanju će govoriti trideset izlagača iz cijele Hrvatske. U prvoj cjelini se problematizira knjižnica kao komunikacijsko središte lokalne zajednice, a druga cjelina govori o programima knjižnice vezanim uz multikulturalnost.

Savjetovanje želi skrenuti pozornost knjižničarskoj zajednici o potrebi izrade Nacrta nove Strategije razvoja knjižnica u Republici Hrvatskoj.


Komentari