U Varaždinu konstituiran UO Zaklade “Sveti Mihael“ za prevenciju kriminaliteta

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 05.01.2015. 18:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“. Riječ je o Zakladi koju je osnovala Županijska skupština Varaždinske županije na inicijativu Policijske uprave Varaždinske...

Temeljna svrha zaklade pružanje novčane i druge pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i unapređivanju  sigurnosti građana i imovine, te promicanju i jačanju sigurnosti prometa na cestama i prevenciji ostalih delikventnih ponašanja na području Varaždinske županije.
Konstituirajućoj sjednici prethodio je dugotrajni proces predlaganja statuta i registracije pri Ministarstvu uprave RH i upisa u nacionalni registar zaklada. Taj je proces okončan, pa Zaklada Sveti Mihael ima sve potrebne akte za početak rada.

Nakon postavljanja zamjenika župana Alena Kišića za upravitelja Zaklade konstituiran je na prvoj sjednici i Upravni odbor Zaklade. Sukladno statutu, dvoje je članova iz Policijske uprave (Darko Blaži i Darko Dragičević), dvoje članova iz redova vijećnika Županijske skupštine (Dubravka Biberdžić i Ivana Pomahač), te po jedna članica iz redova sudstva (Sunčica Kocijan Putarek), nevladinih organizacija i udruga (Antonija Brlek), i uglednih građana (umirovljena sutkinja Matilda Mance).
Za predsjednicu Upravnog odbora jednoglasno je izabrana predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić, a za njenog zamjenika Darko Dragičević iz PU Varaždinske.

Na konstituirajućoj je sjednici prihvaćen i statut zaklade, a dogovorene su i daljnje konkretne aktivnosti i izrada pravilnika o odobravanju potpora o čemu će se donijeti konkretni zaključci i ciljevi na radnoj sjednici krajem siječnja.

-Zadovoljan sam što nakon pripremnih procesa Zaklada Sveti Mihael konačno kreće i u svoje provedbene aktivnosti. Moram istaknuti zadovoljstvo što su u Upravni odbor doista izabrani ugledni ljudi koji jamče raznolikost ideja i transparentnost procesa. Uz to, posebno sam im zahvalan jer su se svi oni odrekli bilo kakve naknade za svoj rad i u Zakladi će, kao i ja, raditi bez ikakve naknade. Vjerujem da ćemo kroz rad Zaklade prvo moći prikupiti sredstva, a nakon toga i odabrati kvalitetne projekte koji će dobiti našu potporu za rad na prevenciji kriminaliteta na području županije – rekao je upravitelj zaklade i zamjenik župana Alen Kišić zahvalivši PU Varaždinskoj na ovoj ideji za zakladu koja je temeljena na iskustvima iz suradnje njemačke policije s njemačkim regijama.

O kakvoj se inicijativi radi najbolje govori činjenica da je projekt osnivanja Zaklade Sveti Mihael na 8. Hrvatskoj velikoj nagradi sigurnosti u Opatiji nedavno od struke u sigurnosnoj zajednici proglašen najboljim projektom u Hrvatskoj u kategoriji „projekt lokalne i regionalne samouprave za sigurnost zajednice“.

Komentari