VIDEO: Ako nije fizičko, ne znači da nije nasilje

Objavljeno: 14.02.2011. 14:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

I udruga Zora iz Čakovca, slavi Valentinovo, no na malo drugačiji način od ostalih – reklamnim filmom «ako nije fizičko, ne znači da nije nasilje», kako bi se uključili u borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja na jedan od najboljih načina - educiranjem odnosno širenjem informacija.

Film je od danas krenuo u objavljivanje na lokalnim televizijama diljem Hrvatske, a napravljen je u sklopu projekta «365 dana borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja». Osim udruge Zora, u projektu sudjeluju još i Sigurna kuća Čakovec, Centar za socijalnu skrb Međimurske županije, Udruga žena Vukovar i Policijska uprava Međimuska, a financira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

U sklopu ovog projekta provode se različite edukativne aktivnosti koje se bave rodnom ne/ravnopravnošću i rodno uvjetovanim nasiljem među mladima, kako bi pokazali da se ovom temom treba baviti sustavno a ne samo kada se obilježavaju važni datumi.

Nasilje u vezama ozbiljan je problem, međutim većina mladih nema dovoljno iskustva da bi ga znala prepoznati, pa često nasilna ponašanja miješaju s «velikom ljubavlju». Upravo zbog toga važno je da mladi znaju kako zdrava veza treba izgledati, i da je često daleko od bajkovitih prikaza kroz povijest, u kojima su mladići macho osvajači nakon čijih poljubaca djevojke padaju u nesvijest, a zatim žive sretno do kraja života.

Najveći problem je što se često samo fizičko nasilje priznaje i prepoznaje, međutim psihičko nasilje kao što su prijetnje, izolacija, emocionalne ucjene, posesivnost i manipulacije su oni oblici koji se često dešavaju mladima, a jednako su destruktivni.

Više informacija o projektu i udruzi, možete pronaći na njihovim web stranicama te na Facebooku.


Komentari