USPOS: Ravnatelj Kukec je najodgovorniji za stanje u Gradskim stanovima

Objavljeno: 22.09.2014. 10:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Dragutin Kliček

Izvor: Udruga stanara POS-a prosvjedovala je u rujnu prošle godine zbog nepoštivanih rokova

Poslovanje Javne ustanove Gradski stanovi, kao i izvješće posebnog Povjerenstva koje je ustanovilo da je JUGS u velikim financijskim dugovima, komentirali su i članovi Udruge stanara POS-a.

U svom priopćenju, USPOS proziva ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi Vladimira Kukeca, kao najodgovorniju osobu za situaciju u kojoj se Gradski stanovi trenutno nalaze. Smatraju kako trenutni ravnatelj ne može obnašati dužnost koju ima s obzirom na situaciju u koju je doveo jednu Javnu gradsku ustanovu s najvećim financijskim prometom, a koja se ne financira iz proračuna grada.

Kao prilog tome želimo naglasiti da je ravnatelj predložio, odnosno odobrio prijenos namjenskih sredstava koje su uplatili kupci za stanove u POS Vilka Novaka u financiranje i zatvaranje dugovanja za objekte u Hrašćici. Uz to da su se sredstva trošila nenamjenski, JUGS koji u vlasništvu ima nekoliko poslovnih prostora i stanova (POS Jalkovečka i POS Vilka Novaka) ima nagomilane dugove i po pitanju zajedničke pričuve, što samo znači da ni za svoje objekte ne mogu pokrivati osnovne troškove koje su Zakonom dužni – piše u priopćenju USPOS-a.

Osim navedenog, članovi USPOS-a tvrde kako postoji video i audio zapis na pitanja koja su oni postavili ravnatelju Kukecu.

Odgovorio je da neke odgovore ne može dati jer je to stvar sudskog procesa pa se povlači i pitanje kako jedna osoba koja kupcu ne može dati konkretan odgovor može zastupati interese građana u Javnoj gradskoj ustanovi. Također nije želio u interesu javnosti da smanji eventualno nastalu „štetu“ po JUGS objaviti liste kupaca, a što su mu Agencija za zaštitu osobnih podataka, a i sam gradonačelnik naredili, već je to učinio naknadno kada je to odobreno kroz Upravno vijeće JUGS-a – stoji u priopćenju.

Razlog njegovog neotkrivanja liste kupaca, navodi USPOS, vjerojatno stoji u tome da su neki stanovi bili „rezervirani“ za nekog.

To se na kraju i ispostavilo točnim jer je jedan stan na internet stranicama JUGS-a bio rezerviran, a taj stan je na kraju ipak pripao kupcu koji je već uplatio 60 posto iznosa stana. Kako bi to sve potkrijepili brojkama donosimo sljedeće: Prihodi JUGS-a za Vilka Novaka od APN-a – su oko 40 milijuna kuna, od kupaca oko 16 milijuna kuna, od Grada oko 5,5 milijuna kuna (kao pozajmicu, očito za novac koji je JUGS dobio od kupaca za POS Vilka Novaka i nezakonito preusmjerio u POS Hrašćica), što je ukupno 61,5 milijuna kuna – napominju iz USPOS-a.

Tim iznosom, smatraju, mogle su u ugovorenim rokovima biti izgrađena dva objekta (A1 i B1) i još je trebalo ostati za izgradnju objekta A2, jer su prema riječima gradonačelnika cijene za objekte A1 i A2 17,8 milijuna kuna pojedinačno, a   za objekt B1 34,6 milijuna kuna, što je ukupno 70,2 milijuna kuna.

Samim zbrojem ove dvije brojke dolazimo do situacije gdje se vrlo transparentno vidi da nešto nije u redu, odnosno da novac negdje „curi“ pa je malo neobično da je gradonačelniku potrebno vremena da „pročita“ izvješće Povjerenstva i da razmisli o daljnjem postupanju – smatra USPOS.

Zbog neodgovornog ponašanja i poslovanja ravnatelja JUGS-a, kupci su na ime penala dobili oko 700 tisuća kuna, za odvjetničke troškove plaćeno je također oko 700 tisuća kuna, a kupcima koji su odustali od kupnje stana vraćen je cjelokupni iznos s pripadajućim kamatama, oko 900 tisuća kuna što je ukupna šteta za JUGS u iznosu od oko 2,3 milijuna kuna koji su vraćeni očito iz nekih drugih namjenskih izvora, stoji u priopćenju JUGS-a.

Osim navedenih troškova, JUGS je preuzeo ili isplatio kredite kupaca koji su odustali u iznosu od oko   200 tisuća kuna, što ukupno na šest kupaca iznosi dodatnih 1,2 milijuna kuna, odnosno ukupno 3,4 milijuna kuna , a što će na kraju morati otplatiti svi građani grada Varaždina, jer je Grad Varaždin osnivač JUGS-a te garantira za njegovo poslovanje. Ovim putem bismo željeli naglasiti da se za sadašnje stanje ne može kriviti nitko drugi, bila prošla ili ova vlast, već isključivo ravnatelj JUGS-a Vladimir Kukec, koji je jedina i odgovorna osoba za poslovanje navedene Javne gradske ustanove jer, nitko ga nije tjerao da novac troši nenamjenski, a koji je dobio za projekt POS Vilka Novaka. Kako je svima poznato ravnatelj JUGS-a u više je navrata obmanjivao javnost, a i same kupce svojim obećanjima o završetku stanova za koje su kupci dali i do 50 tisuća eura unaprijed – napominje USPOS u svom priopćenju.

Naposljetku, traže odgovornost ravnatelja Kukeca, ali i gradonačelnika Habuša da ispuni svoje obećanje.

Smatramo da nije primjereno da takva osoba i dalje obnaša dužnost koju ima te tražimo od gradonačelnika Habuša da ispuni svoje obećanje od prošle godine za smjenom ravnatelja JUGS-a ukoliko se ne riješe problemi, odnosno da se postavi osoba koja će s kupcima moći uspostaviti normalan dijalog te u razumnom tonu riješiti nastale neugodne situacije, bez sakrivenih namjera te da JUGS-u vrati pozitivan imidž u gradu kakav bi ovakva ustanova trebala imati – priopćili su USPOS i apeliraju na vijećnike grada Varaždina, na APN te Ministarstvo graditeljstva da utvrdi točno stanje u JUGS-u odnosno koliko je točno dugovanje JUGS-a prema APN-u, bankama te dobavljačima jer ukoliko sva potraživanja dođu na naplatu, a što hoće, nastalo dugovanje morati će se podmiriti iz gradskog proračuna.

Komentari