VIDEO: Drifteri u Varaždinu "odradili" prvi trening

Objavljeno: 24.02.2011. 15:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: DRIFT KLUB

Po prvi puta u Varaždinu je prije desetak dana održan trening driftera! Drifteri su svoje majstorije izvodili na poligonu AP-a u Varaždinu, gdje se okupilo mnoštvo znatiželjnika iako trening nije bio posebno najavljivan. Uvod je to zapravo u aktivnosti Drift kluba koji želi driftanje dovesti i u Varaždin.

A što je to drift, koliko je popularan, za kakvu se vožnju zalažu drifteri te kakve veze imaju drift i umjetničko klizanje, otkrio nam je potpredsjednik zagrebačkog Drift kluba Tonći Laura.

- Drift je kontrolirano proklizavanje kroz seriju zavoja u kojoj je cilj zavoje proći proklizavanjem pod što većim kutem i tehnički što savršenije. Nije toliko bitna brzina već tehnika i stil prolaska kroz zavoje – objasnio je Laura te dodao kako je princip bodovanja zapravo nalik onom u umjetničkom klizanju.

Prije nekoliko godina drift je proglašen automobilističkom disciplinom i to upravo na inicijativu Drift kluba, a iz godine u godinu driftom se bavi sve više vozača.

- Driftanje je zapravo neprirodan način vožnje doveden do savršenstva i zahtijeva visoku razinu umijeća upravljanja vozilom. U natjecanjima se tako ne ocjenjuje brzina, a nije važan toliko ni automobil. Bitan je ukupan "umjetnički dojam" koji drifter pokaže svojom tehnikom prolaska kroz zavoje – ispričao nam je Laura.

A iako su drifteri zaljubljenici u adrenalin i ekstremnu vožnju, Laura je objasnio kako se drifteri zalažu za odgovorno ponašanje u prometu te imaju izrazito visoku razinu prometne kulture.

Varaždin postaje novi dom driftera?

Objasnio je i kako su trenutno u tijeku pregovori između VDC centra, Drift kluba i AP-a oko korištenja AP-ovog poligona za treninge drifta u Varaždinu. Pregovore je pokrenuo VDC centar koji surađuje i sa Drift klubom i sa AP-om, te je pokrenuo međusobnu suradnju.

VDC centar se inače bavi sustavnom i profesionalnom edukacijom vozača.

Drifteri bi u budućnosti htjeli u Varaždinu osnovati i školu drifta, ali kako kaže Laura, "sve je to zasad još u pregovorima".

- Teško je naći dobre lokacije za trening jer ne želimo nikome smetati. Treba ispitati razinu buke, te da li bi naši treninzi na bilo koji način ugrožavali javni red i mir. Bez tih pripremnih radnji ne možemo i ne želimo započeti s treninzima – priča Laura.

Spomenimo da su na treningu u Varaždinu, koji je trajao oko četiri sata drifteri spalili oko 100 guma!

Osim toga, cijeli trening su osim "običnim" kamera snimili i uz pomoć unikatnog hexakoptera kojim su napravili fantastične snimke iz zraka.

- Željeli smo dati novu dimenziju našim video-uratcima pa smo kontaktirali dečke iz jednog modelarskog kluba koji su uz pomoć svojeg hexakoptera napravili fantastičan posao – rekao je Laura.

S treninga u Varaždinu donosimo video i fotografije pa pogledajte kako je sve to skupa izgledalo, a tko zna, možda pronađete i novi hobi.

Komentari