Robert Herjavec - do američkog sna iz radničke obitelji Varaždina

Objavljeno: 30.03.2011. 15:20

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Croatian Chronicle Network

Kada je prije 40-ak godina Robert Herjavec rodom iz Varaždina, s ocem i majkom, odlazio «preko bare», vjerojatno nije zamišljao da će postati jedan od najuspješnijih biznismena u Kanadi. Ovaj ugledan poslovni čovjek, posljednjih godina je i prava TV zvijezda. Potražili smo i njegovu varaždinske rođake te doznali nešto više o njemu.

Američka televizija ABC nedavno je započela emitiranje druge sezone reality show-a «Shark Tank», u kojem super uspješni poduzetnici upoznaju razne poslovne ideje te odlučuje hoće li u njega investirati vlasiti novac. U društvu uglednih biznismena, gdje se nalazi i «osoba godine» iz 2006 godine Marc Cuban je i Varaždinac Robert Herjavec.

Croatian Chronicle Network (CCN) donosi i razgovor s Herjavcem, koji tvrdi da mu je hrvatski malo «zahrđao». Kako navodi CCN devetogodišnji dječak s roditeljima je napustio svoju rodnu zemlju i doselio se u Kanadu. Mnogo toga, navodi CCN, Robert može zahvaliti teškom «useljeničkom životu».

- Ne razumijem kako itko tko je rođen u ovoj zemlji može reći da mu je bilo teško U usporedbi s nama useljenicima, to se ne može mjeriti. Primjerice, kada smo mi stigli nitko nije govorio engleski – ustvrdio je Robert Herjavec.

Bratić Stjepan: Odustao od  nekretnine u Hrvatskoj, kada je vidio koliko je problema

U rodbinskoj je vezi s poznatim varaždinskim Herjavcima, bratić je od pokojnog Anđelka i Nevenka, a mi smo porazgovarali sa trećim bratićem Stjepanom Herjavcem.

- Robert je odličan dečko, ja sam bio u dva navrata u Kanadi, često smo se čuli, a i on je dolazio u Varaždin. Malo se komunikacija prorijedila nakon smrti njegovog oca, stric Vlade, koji je umro nedavno – rekao je za eVaraždin.hr Stjepan Herjavec.

Robertov otac Vladimir bio je odličan majstor, strojobravar, no imao je podosta problema sa tadašnjim režimom. Prisjeća se Stjepan da je "stric Vlado" radio u Ljevaonici i jedno vrijeme u Varteksu, dok je Robertova mama bila šivačica u varaždinskoj Svilani (VIS).

- Bilo je takvo vrijeme, probleme sa režimom su u ono vrijeme imali mnogi, bila su turbulentna vremena, pa su odlučili emigrirati. Vladimir je bio odličan majstor, u Kanadi se dokazao, bio je poslovođa na strojobravarskim poslovima – ističe Stjepan.

Kako navodi Stjepan Herjavec, Robert je želio uložiti djelić svog imutka u Hrvatsku. Barem u kupnju neke nekretnine, no nakon nekoliko pokušaja i birokratkskih zavrzlama, odustao je od bilo kakve kupnje i ulaganja u domovinu.

Od konobarenja do ostvarenja «američkog sna»

Robert je inače završio studij engleske kjniževnosti i političkih znanosti, no nije mu bilo lagano na početku. Radio je mnoge poslove pa i konobario. Potom je počeo raditi s računalima, čak jedno vrijeme i volontirao u Microsoftu, samo da bi naučio «zanat».

Svoju poslovnu karijeru Robert Herjavec napravio je razvivši tvrtku Brak Systems, koja je postala vodeća kanadska kompanija za internetske sigurnosne sustave. Na kraju je tvrtku prodao američkom AT&T-u za više od sto milijuna dolara 2000. godine. Nakon toga 2003. godine osniva Herjavec Group, koja je trenutno jedna od tvrtki koja se najviše razvija u Kanadi, iz IT sektora.

Iskustvo u Shark Tanku nije mu prvo televizijsko iskustvo, započeo je u kanadskoj reality seriji «Dragon's Den», a nakon velikog uspjeha te serije, pozvan je i da pokrenu sličan projek u SAD-u, te je nastao Shark Tank.

U domu Robert Herjavca i Mich Jagger, Sting

Trenutno posjeduje kuću u najelitnijem dijelu Toronta, a supruga mu je također Hrvatica Diane Pleština, s kojom ima troje djece, sina Brendana (17) te kćeri Skye (14) i Caprice (12). U njihov obiteljski dom često svraćaju poznati gosti, poput Micka Jaggera, Michaela Buble, a kako navodi Herjavec, nedavno je bio i Sting. Međutim, svi koji ulaze u dom Herjavčevih, moraju proći dobar stari hrvatski običaj – nazdraviti šljivovicom.

Na pitanje kako je ostvario ovako veliki poslovni uspjeh, odnosno što bi mogao savjetovati mladim poduzetnicima i menadžerima, Robert za Croatian Chronicle Network odgovora vrlo jednostavno.

- Potrebno je više toga; kao prvo morate znati što radite i morate  biti spremni na težak rad. U svakom trenutku morate znati što vam radi konkurencija i biti korak ispred. Nema posustajanja, bez upornosti nema uspjeha. Isto tako morate imati ispred sebe jasnu viziju i znati što vam je cilj. Naravno, bitan je i pravi 'timing'. Ako se sve okolnosti poklope u pravo vrijeme, uspjeh je neminova. I uz sve to potreban je još jedan detalj – sreća. Ako nje nemate, sve teorije padaju u vodu! – zaključuje Robert Herjavec.

Komentari