Varaždinci na Europskom ekumenskom hodočašću mira

Objavljeno: 10.10.2011. 12:30

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Jučer je dvadesetak vjernika s područja Varaždinske županije, zajedno s vjernicima svih religija iz država koje sudjeluju u projektu (Austrije, BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovenije), sudjelovalo na Europskom ekumenskom hodočašću mira koje je održano u sklopu projekta „Sretna djetelina s četiri lista“ u austrijskom Maria Bildu.

Na hodočašću je sudjelovalo 300-tinjak predstavnika Adventističke crkve, Evangelističke crkve, Islamske zajednice, Židovske zajednice, Ortodoksne crkve i Rimokatoličke crkve.

Nakon pozdravnih riječi direktora Instituta europskih regija, Dr. Franza Schausbergera prisutnim vjernicima u hodočasničkoj crkvi Maria Bild, svećenici i propovjednici različitih vjeroispovijesti iznijeli su kratka razmatranja s aspekta njihovih vjeroispovijesti na temu „Religija i mir“.

U ime Varaždinske županije hodočašću je nazočila zamjenica župana mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica, a od vjernika sudjelovali su vjernici rimokatoličke vjere predvođenih paterom Antunom Kinderićem i pripadnici Kršćanske adventističke crkve predvođenih pastorom dr. sc. Dragutinom Matakom.

Cilj organiziranja ovog događaja bio je okupiti stanovnike iz navedenih država, kako bi se međusobno upoznali i time ojačali svijest o pripadnosti europskom građanstvu. Naime, tijekom procesa proširenja Europske unije, crkve različitih vjeroispovijesti imaju veliku zadaću osigurati visoki ekumenski proces u duhu međusobnog razumijevanja, tolerancije i mirnog suživota, čime mogu doprinijeti intenziviranju prekogranične suradnje te općenito integraciji u Europsku uniju.

Osim toga, crkve imaju posebnu odgovornost u zaštiti ljudskih prava, posebice slobode vjere i savjesti, ali zaštiti manjina, što i jest temelj koncepta europskog građanstva, a ta iskustva pomažu u prevladavanju kulturoloških razlika između Zapada i Istoka, prenošenju poštovanja, održavanju bilateralnih odnosa, ali i u održavanju vizije mira i pomirenja.

Projekt „Sretna djetelina s četiri lista“ provodi Institut europskih regija, a ciljevi su zajedničko priznavanje i upoznavanje građana regija i gradova unutar projekta, i razmjena iskustva triju država članica EU (Austrija, Mađarska, Slovenija) s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Kroz aktivnosti projekta uključuju se različite skupine građana: srednjoškolci, umjetnici, političari, predstavnici udruga civilnog društva, vjernici, kulturna društva i svi ostali građani.

Sljedeće su na redu održavanje Café d'Europe Regional u Križevcima i Krapini na kojima će srednjoškolci sudjelovati u raspravi o Europskoj uniji s političarima i gospodarstvenicima. Od hrvatskih županija, osim Varaždinske, u projektu sudjeluju još Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija.

Komentari