Varaždinci o siromasima na Špancirfestu: “Prosjaci od policijskih odora bježe kao vrag od tamjana“!

Objavljeno: 27.08.2015. 13:46

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:20

Za razliku od prošlog tjedna, kada se uoči Špancirfesta zamjetno intenziviralo prosjačenje u središtu grada, ovih dana zahvaljujući pojačanim policijskim ophodnjama i kontrolama, prosjaka skoro da i nema na varaždinskim ulicama i trgovima...

Kada ugledaju plave odore, bježe od policijskih službenika kao vrag od tamjana, kratko je komentirao problem prosjačenja u gradskoj jezgri Mario Varšić kojeg smo s društvom zatekli na Stančiću.

Od našeg sugrađana doznajemo da su neki ljudi kojima je prosjačenje “stil života“ progovorili na stranim jezicima.

- Lica tih prosjaka poznajem od ranije, obično su tražili kunu – dvije, ali sada priđu do stola i kažu: “One cigarette, please“! No, kada je dobiju ne zahvale s “Thanks“ već promrmljaju: “Ajde bok...“ -  rekao je Varšić, dodavši da među prosjacima, na žalost, ima i onih naših sugrađana koji su ostali bez ikakvih primanja ili zaposlenja, te su prisiljeni na taj način tražiti pomoć.

Kako doznajemo iz Policijske Uprave varaždinske, na njezinom području su tijekom prvih sedam mjeseci 2015. godine evidentirana 24 prekršaja po članku 11. (Odavanje prosjačenju) Zakona o prekršajima protiv javnog reda  i mira, dok je u istom razdoblju lani zabilježeno 54 takvih prekršaja.

Inače, od Varaždinaca i njihovih gostiju, sitan novac traže prosjaci koji nerijetko u naš grad stižu i iz udaljenih krajeva Hrvatske. Od policijskih službenika PU varaždinske doznajemo i koji su punktovi prosjacima najzanimljiviji.

- Od spomenutog broja prekršaja koji su evidentirani ove godine, 17 ih je počinjeno na ulici, trgu ili sličnim mjestima, dok ih je 7 počinjeno na drugim mjestima – ističu u PU varaždinskoj.  

Za počinjena 24 prekršaja prijavljeno je 26 osoba, među kojima je bilo 13 muškaraca i 13 žena. Da se mnogi od njih brzo vraćaju starim navikama potvrđuje podatak kako je među prekršajcima ove godine bilo 20 povratnika (10 žena i 10 muškaraca).

Inače, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji tangira prosjačenje, propisuje novčanu kaznu u rasponu od 50 do 200 DEM-a u kunskoj protuvrijednosti.

Komentari