Varaždinska biskupija domaćin susreta misionara

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 01.07.2011. 17:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Susret će početi u ponedjeljak misnim slavljem koje će u 19 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak..

Od ponedjeljka 4. srpnja do četvrtka 7. srpnja Varaždinska biskupija bit će domaćin tradicionalnog godišnjeg 23. ljetnog susreta hrvatskih misionara Katoličke crkve koji djeluju u misijama diljem svijeta. Susret će početi u ponedjeljak misnim slavljem koje će u 19 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Varaždinu predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

U utorak će misionari u prostorima duhovnog centra varaždinskog uršulinskog samostana imati program s izlaganjima o svojem misijskom životu i radu od 9 do 12 te od 15.30 do 18 sati nakon čega odlaze po župama. Misionari će zatim navečer u manjim skupinama pohoditi župe Prelog, Sračinec, Sv. Nikole Varaždin, Remetinec, Ivanec i Kneginec, gdje će se susresti sa župljanima, slaviti svete mise i promicati misijsko djelovanje. Ujedno će posvjedočiti o napretku svojih mladih misijskih crkava te kroz susret s vjernicima nastojati proširiti misijsku animaciju i zauzetost u što više župa.

U srijedu program počinje u 9 sati odlaskom u Lepoglavu, gdje će prijepodne razgledati crkvu i zatvor u kojem je mučeništvo započeo blaženi Alojzije Stepinac. Popodne će razgledati dvorac Trakošćan te posjetiti svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, gdje će u 19 sati misno slavlje predvoditi mons. Slobodan Štambuk, hvarsko-bračko-viški biskup, predsjednik Vijeća HBK za misije.
U četvrtak će se jutarnjom misom u samostanskoj kapeli zaključiti godišnji susret misionara nakon čega će se oni uputiti svojim rodnim župama, na zasluženi odmor ili se vratiti u svoje misije.

Domaćin je susreta Varaždinska biskupija koja je iskazala veliku ljubav i zauzetost za misijsko djelovanje te dala velik broj misionara i misionarki, među kojima je i vlč. Antun Štefan, koji je 18 godina djelovao u afričkom Beninu, a danas obnaša dužnost nacionalnog ravnatelja papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Uz nacionalni ured susret suorganizira biskupijski povjerenik za papinska misijska djela vlč. Dominik Vukalović.

Agencija VLM

Komentari