Varaždinska policija prezentirala sustav anonimnih dojava putem mobitela - evo detalja...

Objavljeno: 13.10.2015. 17:00

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 11:39

U Varaždinu je danas, 13. listopada predstavljena aplikacija za dojavu građana koja se može besplatno skinuti na mobilne telefone.

U prostorijama policijske uprave Varaždinske, u nazočnosti Krunoslava Canjuge, voditelja operativno-komunikacijskog centra i Darka Dragičevića, voditelja Policijske uprave Varaždin, u sklopu projekta e-policija predstavljena je aplikacija pomoću koje građani mogu anonimno te uz pomoć fotografije dojaviti razne oblike nasilja, kriminala i drugih nepravilnosti.

Aplikacija s dojavama je dio modernizacije hrvatske policije u kojoj su već uvedene kamere i tableti u najveće policijske centre, kako bi poboljšali policijsko djelovanje na terenu.

Građani pomoću aplikacije anonimno šalju fotografije ili filmove direktno nadležnoj službi za reagiranje, koja pomoću komentara odlućuje o brzini reakcije. Uz fotografije je poželjno poslati i geolokaciju mjesta od kuda je ona poslana. Policija će tada pomoću "Google Mapsa" odrediti lokaciju, ali budući da taj sustav nije siguran, poželjno je u komentar napisati i adresu.

Ukoliko je potrebno, dežurni operater kreće u komunikaciju s osobom koja je poslala dojavu, dok će se zlonamjerne dojave odbijati nakon procjene.
Kako su naglasili djelatnici PU varaždinske, sama aplikacija će biti vrlo korisna u slučaju kada se osoba nalazi u situaciji kada neće smjeti razgovarati na telefon, recimo u slučaju nasilja u obitelji kada bi nasilnik mogao postati još agresivniji.

Početak rata aplikacije je 15. listopada, ali se već sada može skinuti s trgovina namijenjenim Android, Windows i Apple uređajima ili direktno s mrežnih stranica Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

 

Komentari