Varaždinski antifašisti oprostili se od svog generala Josipa Skupnjaka

Objavljeno: 19.12.2014. 14:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ZUABA

Antifašisti iz Varaždinske županije u četvrtak su se na varaždinskom Gradskom groblju oprostili od generala Josipa Skupnjaka. Nakon duge i teške bolesti, general Skupnjak je preminuo 16. prosinca u Zagrebu gdje je živio sa svojom obitelji...

Josip Skupnjak rodio se 1925. u Trnovcu, gimnaziju je završio u Varaždinu gdje se kao mladi učenik uključio u antifašistički pokret. Ratne 1942. pridružuje se Kalničkom partizanskom odredu, a kasnije NO brigadi „Braća Radić“ gdje postaje zamjenik komesara.

- Na toj funkciji ostaje do kraja rata. U ratu je bio ranjen. Poslije se školovao na visokim vojnim školama u Beogradu i Bruxellesu te napreduje u vojsci do čina general-potpukovnika. Bio je saborski zastupnik, član Izvršnog vijeća, sekretar za narodnu obranu Hrvatske. Od umirovljenja djelovao je u Savezu antifašista Hrvatske, u više mandata bio je potpredsjednik Saveza te aktivno sudjelovao u ostvarivanju programskih zadataka, posebno u suradnji veteranskih organizacija, projektu obnove spomeničke baštine NOB-e, suradnje sa braniteljskim udrugama te njegovanju tradicija Narodnooslobodilačke borbe – podsjeća prof. Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice Udruga antifašističkih boraca i antifašista varaždinske županije.

U suradnji s drugim autorima napisao je više knjiga s tematikom iz Drugog svjetskog rata. Za svoje je zasluge odlikovan najvišim državnim odličjima.

Ispred boraca i antifašista od generala Skupnjaka oprostili su se general Vinko Šunjara te prof. Milivoj Dretar.

Komentari