Varaždinski gradski proračun za 2015. težak 332,8 milijuna kuna

Objavljeno: 15.12.2014. 15:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Većinom glasova varaždinskih Gradskih vijećnika izglasan je Proračun Grada Varaždina za 2015. godinu, s projekcijama za 2016. i 2017.

Proračun grada Varaždina za 2015. godinu od vrlo visokih 332,8 milijuna kuna podržalo je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća 15 vijećnika, protiv je bilo njih petero, a jedan vijećnik ostao je suzdržan.

Gradonačelnik Habuš smatra kako je proračun za 2015. kompromis mogućeg te da ima razvojnu i socijalnu komponentu.

Proračun je realan, iako je planiran u visini od oko 332 milijuna kuna, od čega je 95 milijuna kuna rashoda planirano za sanaciju baliranog otpada u Brezju. Nadalje, 45,6 milijuna kuna prihoda dolazi od Fonda za zaštitu okoliša, 30 milijuna kuna je kredit Grada, 8,3 milijuna kuna je avans uplaćen T7 VIS-u 2009. godine, a ostatak su akumulirana sredstva Varkoma i kamate. Građani kroz račune neće platiti niti lipu – pojasnio je gradonačelnik Habuš.

Što se tiče porezne reforme, Habuš je istaknuo kako se posljednjih dana mogu čuti kritike na račun Ministarstva financija te da mnoge jedinice lokalne samouprave pokreću pitanje ustavnost te „mini“ porezne reforme. Grad Varaždin stoji im uz bok, no, kako je rekao Habuš, posebnost Varaždina jest da ima najmanja primanja u državi pa neće biti ni velikog poreza.

Kao sam rekao neki dan na Međustranačkom vijeću i medijima, sreća u nesreći jest to što imamo grad i županiju s gotovo najnižim primanjima u Hrvatskoj pa se ova mjera neće toliko reflektirati na nas – rekao je Habuš.

Također, Habuš je prihvatio amandman vijećnika HRAST-a o povećanju proračunskih sredstava za Varaždinski komorni orkestar. Zauzvrat, vijećnici HRAST-a nisu bili prisutni na sjednici Gradskog vijeća, za što ih je prozvao vijećnik Stjepan Cepanec.

Vijećnika HRAST-a nema i sad mi moramo glasati za njihove amandmane. I to me boli. Dok sam ja molio tisuću kuna za običnu klupu rekli su mi da nema novaca. Ne mogu si pomoći, ali to me boli – rekao je Cepanec tijekom rasprave o proračunu.

Za proračun su bili i vijećnici Robert Podolnjak te laburisti. Njihovo objašnjenje je bilo da bi neizglasavanje proračuna bila veća šteta za grad, jer je to jedna vrlo negativna situacija, kako se izrazio Podolnjak. HSLS-ovci su također podržali proračun te je uz vladajuću koaliciju to bilo potrebno za izglasavanje proračuna teškog 332,8 milijuna kuna.

Proračun nisu podržali nezavisni Zlatan Avar, HSS-ov Mladen Hižak i troje HDZ-ovaca, dok je Zdravko Golub, također HDZ-ovac, ostao suzdržan.

Avar je prigovorio kako su u kreiranju proračuna bila dvostruka mjerila te da uštede koje su bile najavljene uopće nisu ostvarene. Marijan Cingula proračun nije prihvatio zbog toga što već dvije godine nije donesena strategija razvoja Grada Varaždina.

Mi već dvije godine nismo donijeli strategiju razvoja grada Varaždina. Već dvije godine mi ne znamo u kojem se smjeru ovaj grad razvija i kako će se razvijati u budućnosti. Ne mogu prihvatiti proračun ako nemam strategijski plan razvoja grada Varaždina – bio je rezolutan Cingula.

Iako je dnevnim redom sjednice bilo najavljeno da će se raspravljati o izvješću rada i poslovanja tvrtke VELV, što je gradonačelnik i rekao na izvanrednoj sjednici, ta točka je skinuta s dnevnog reda. Aktualni sat prošao je bez previše pitanja, svega njih desetak, a vijećnike je uglavnom zanimalo uređenje prigradskih naselja, prometna infrastruktura, situacija s balama, sanacija gradskih dječjih vrtića te ugovori s Biotehnološkim parkom.

Komentari