Varaždinski husari obilježili Dan grada Požege

Objavljeno: 16.03.2011. 13:41

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: -

Pripadnici povijesne postrojbe Varaždinske županije i ove su godine sudjelovali u dvodnevnom programu povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Grgureva u Požegi. Tako se u mimohodu našlo i nekoliko postrojbi iz naše županije uz goste iz čitave Hrvatske te Češke i Bosne i Hercegovine.

Uz mimohod gradskim ulicama, pucanjem iz kubura na gradskom je trgu izvršeno polaganje vijenaca za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Smotru dvadesetak povijesnih postrojbi izvršio je gradonačelnik Požege Zdravko Ronko, a u svom je obraćanju okupljenima između ostalog istaknuo: "Samo onaj tko poštuje i cijeni svoju prošlost i tradiciju ima i budućnost".

Husari su i ovom prigodom svojim nastupom pobudili pozornost nazočnih posjetitelja, a potrebito je istaknuti da su najstarija husarska postrojba u Republici Hrvatskoj. U Požegi su uz Varaždinske husare bili nazočni i husari iz Bjelovara i Karlovca, koji su ustrojeni po uzoru na Varaždinske i čija se odora šivala u Varaždinu. Nastup je iskorišten sa ciljem prezentacije Varaždinske županije i proširenjem suradnje sa drugim povijesnim postrojbama.

Komentari