Varaždinski studenti dobili najmoderniji studentski restoran

galerija-images/studentski restoran otvorenje

Objavljeno: 08.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Varaždinski studenti konačno su dobili svoju prvu studentsku menzu, jedan od najmodernijih studentskih restorana u cijeloj Hrvatskoj.

Tehnološki suvremen, niskoenergetski restoran A klase danas je i svečano otvoren za studente, profesore i građanstvo.

Sve najsuvremenije što trenutno postoji na tržištu ugrađeno je u ovaj studentski restoran, od dizalice topline voda-voda za grijanje i hlađenje, do solarnih panela, odnosno fotonapona na krovu za proizvodnju električne energije. Studenti mogu na posebnom monitoru u svakom trenutku vidjeti koliko energije proizvodimo, koliko energije trošimo po svakom segmentu, od kuhinje, rasvjete i šanka, a na drugom monitoru mogu vidjeti kako se priprema hrana u kuhinji. Također, na monitorima mogu vidjeti koji je menu u ponudi i odlučiti žele li na klasičnu liniju ili brzu – istaknuo je na današnjem svečanom otvorenju restorana Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin.

Na više od 1100 metara kvadratnih s 300 sjedećih mjesta za studente i 60 mjesta za profesore i građane, varaždinski studentski restoran provodi i pilot projekt brze linije bez plaćanja blagajniku.

Ono što je novo kod brze linije jest da nema plaćanja direktno blagajniku, već studenti uplaćuju određeni iznos novca na svoju studentsku iskaznicu X-icu te se provlačenjem iskaznice kroz aparat skida i državna subvencija i cijena obroka koju bi student platio gotovinom. Ovo je svojevrsni ENC način plaćanja obroka, a radi se o pilot projektu koji je realiziran s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta na zahtjev samih studenata i drago mi je da uz otvorenje ovog restorana provodimo i ovaj vrlo važan projekt – naglasio je Milijaš.

Cijene obroka istovjetne su svim studentskim restoranima Studentskog centra, prema cjenicima koje propisuje MOZS. Uplata po meniju je 6,50 kuna, a ekonomska cijena 22,60 kuna, dok razliku plaća država. Za studente će se dnevno pripremati šest različitih jela, od čega će jedno biti vegetarijansko jelo i dva pojedinačna jela.

Posebnost ovog restorana jest što imamo odvojeni dio za profesore i građanstvo, odnosno a la cart restoran po vrlo povoljnim cijenama obroka, od 15 do 25 kuna. Dnevno će se za a la cart restoran pripremati četiri različita jela te pozivamo i naše sugrađane da pojedu kvalitetan obrok po vrlo povoljnoj cijeni – rekao je ravnatelj SC-a Varaždin.

Svečanom otvorenju restorana prisustvovali su mnogobrojni uvaženi gosti, od Ministarstva obrazovanja, do Sveučilišta i Rektorata, kao i predstavnici grada i županije te saborski zastupnici. Nakon više od 35 godina, u studentskoj menzi svoj obrok pojeo je i ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Obrok je bio odličan, pravi studentski. Danas je zbilja lijep dan i volio bih kad bi bilo više ovakvih dana u cijeloj Hrvatskoj. Otvorili smo školu i vrtić na Kajzerici u Zagrebu, ovdje u Varaždinu otvorili smo jedan od najmodernijih studentskih restorana i novu zgradu škole Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“. Otvaraju se i druge škole u Hrvatskoj, škola u Gunji je potpuno obnovljena, tako da je ovo doista divan dan. Uvijek ponavljam da je svaka investicija dobra, a osobito ona u obrazovanje. Studentima u njihovoj novoj menzi želim dobar tek, a Gradu da što prije ostvari projekt studentskog kampusa – istaknuo je ministar Mornar.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglasio je kako je ovo prva faza u velikom projektu kojim Varaždin žele učiniti pravim studentskim gradom.

Generacije varaždinskih studenata doživjele su dugo sanjani san, a to je otvorenje studentskog restorana, odnosno prave studentske menze. Od trenutka kada smo sjeli za stol, odredili lokaciju i podvukli crtu, prošle su dvije godine. Ovo je projekt koji je realiziran jako brzo upravo zato jer je postojalo puno dobre volje da se to što prije napravi. Ovo je prva faza jednog velikog projekta u koji je Grad Varaždin ušao sa Sveučilištem u Zagrebu. Druga faza je izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacije i informatike, a potom i nadogradnja studentskog doma, odnosno izgradnja paviljona koji bi trebao imati ležajeve za petstotinjak studenata. Sve to ide u onom smjeru koji smo si zadali, a taj je da Varaždin bude studentski grad, grad u kojem živi 50 tisuća građana i 10 tisuća studenata – rekao je gradonačelnik Habuš.

{gallery}studentski restoran otvorenje{/gallery}

Komentari