Varaždinski vatrogasni instruktori obučili britanske vojnike

Piše: J.N/eVz

Objavljeno: 23.09.2014. 14:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: VZVŽ

Izvor: galerija-images/Varazdinski vatrogasni instruktori

Varaždinski vatrogasci od 8. do 20. rujna sudjelovali su u projektu obuke pod nazivom „Lekhali Tiger“ koji je proveden u Centru za uvježbavanje vojnih snaga Dipgate nadomak grada Folkestonea u jugoistočnoj Engleskoj...

 

Velika Britanija nema iskustva s radom dobrovoljnih vatrogasnih organizacija pa je stoga već opisana dosadašnja vrlo dobra suradnja rezultirala zamolbom britanskih kolega da nekoliko vatrogasnih vježbatelja iz Republike Hrvatske sudjeluje u „vatrogasnoj" obuci pripadnika britanskih vojnih snaga.

Razlozi takvom pristupu prije svega leže u velikom iskustvu hrvatskog vatrogastva u gašenju svih vrsta požara, kao i kvalitetnim rezultatima u uvježbavanju velikog broja dobrovoljnih vatrogasaca.

Naime, dio britanskih vojnih postrojbi koje sačinjavaju vojnici iz Nepala, poznat desetljećima pod nazivom "Royal Gurkha Rifles", jedna su od okosnica pješadije britanske vojske, sudjelujući u aktivnostima na svim poznatim bojišnicama svijeta u 19. i 20. stoljeću. S obzirom na sve veći porast požarnih ugroza u bivšim britanskim kolonijama, uključujući i Nepal, uvjetovanih posebno klimatskim promjenama, iskristaliziralo se moguće rješenje problema ustrojavanjem tamošnjih vatrogasnih snaga na način da se bivši pripadnici britanske vojske educiraju kao budući dobrovoljni vatrogasci, odnosno instruktori u području zaštite i spašavanja.

Projekt obuke pod nazivom „Lekhali Tiger“ proveden je u Centru za uvježbavanje vojnih snaga Dipgate nadomak grada Folkestonea u jugoistočnoj Engleskoj, u ukupnom trajanju od 2 tjedna. 

Hrvatski tim za obuku sačinjavali su voditelj Stjepan Kovaček (zapovjednik VZ Varaždinske županije), Mario Rogina (zapovjednik smjene JVP Grada Varaždina), Marinela Belavić (zapovjednik VZG i DVD-a Varaždinske Toplice) i Krunoslav Turković (predsjednik VZO Sveti Đurđ).

Hrvatske vatrogasne organizacije na osnovu ove obuke imati će mogućnost kontinuiranog obučavanja vodećih kadrova na britanskoj infrastukturi. U narednim godinama moguće je očekivati donacije vatrogasnih vozila i osobne zaštitne opreme, s obzirom na rigorozne norme odnosno vrlo kratko razdoblje dopuštene uporabe takve opreme u Velikoj Britaniji.
{gallery}Varazdinski vatrogasni instruktori{/gallery}

Komentari