Varaždinski željeznički kolodvor na izložbi HŽ-ovog i Tehničkog muzeja

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 25.12.2014. 15:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Tehnički muzej i Hrvatski željeznički muzej, koji djeluje u sklopu HŽ Infrastrukture d.o.o., zajednički su postavili studijsko-tematsku izložbu „Željeznički kolodvori u Hrvatskoj – priča o ljudima, zgradama i vlakovima“. Izložbom je između ostalih, predstavljen i varaždinski kolodvor...

Taj prvi veliki zajednički projekt dvaju muzeja bit će predstavljen javnosti uoči obilježavanja 155. obljetnice željeznica u Hrvatskoj jer je prvi vlak u Hrvatskoj pušten u promet 24. travnja 1860. između Kotoribe, Čakovca i Macinca.

Izložba će biti otvorena u Tehničkom muzeju u Zagrebu, Savska cesta 18, u ponedjeljak 29. prosinca u 13 sati.

O izložbi govorit će ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić i autorice Neda Staklarević, muzejska savjetnica u Tehničkome muzeju, i Tamara Štefanac, ravnateljica Hrvatskoga željezničkog muzeja. Glazbeni program na otvorenju izvest će tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva „Željezničar“ iz Zagreba koje je ove godine proslavilo 100. obljetnicu djelovanja kao najstarije od desetak željezničarskih kulturnih društava u Hrvatskoj.

Osim spomenutih autorica, u realizaciji izložbe sudjelovao je i vanjski suradnik Dubravko Kuhta, autor likovnog postava, grafičkog dizajna, dijela multimedije, dizajna ambijentalnog zvuka i scenografije.

Izložbom je obuhvaćeno dvadeset najvažnijih željezničkih kolodvora, koji na najbolji način prezentiraju pojedina regionalna područja Hrvatske. Iz sjeverozapadne Hrvatske izložbom su obuhvaćeni kolodvori Čakovec, Varaždin, Zagreb i Dugo Selo, iz središnje Hrvatske kolodvori Koprivnica, Križevci, Bjelovar i Sisak, iz istočne Hrvatske Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek.

Iz zapadne Hrvatske Pula, Rijeka i Karlovac, a iz južne Hrvatske kolodvori Knin, Zadar, Šibenik, Split, Metković i Ploče.

Tijekom izložbe bit će organiziran niz radionica za djecu na temu povijesti i sadašnjosti željeznice te sigurnosti u prometu. Izložba je otvorena do 22. veljače 2015. godine.

Nakon otvorenja izložba „Željeznički kolodvori u Hrvatskoj“ može se razgledati od utorka do petka od 10.00 do 19.00 sati, a subotom i nedjeljom od 10.00 do 17.00 sati, dok je ponedjeljkom i praznikom Tehnički muzej zatvoren za posjetitelje.

Komentari