Varaždinu uvjetno mišljenje revizije, izostaje naplata potraživanja

Objavljeno: 16.09.2014. 09:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na 9. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, vijećnici su jednoglasno prihvatili nalaz Državne revizije za 2013. godinu, dok su Izvješće o radu gradonačelnika Grada Varaždina kao i Polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna Grada Varaždina za prvih šest mjeseci ove godine prihvatili većinom glasova.

Državna revizija je Gradu Varaždinu za 2013. godinu još jednom dala uvjetno mišljenje. Kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća, dio navoda iz mišljenja prihvaćen je i ispravljen, a sadrži daleko manje nepravilnosti nego prethodnih godina. Ono što je većini vijećnika zapelo za oko, jest ne naplata potraživanja s osnove komunalnih doprinosa.

Zbunjujuće je što 9,5 milijuna kuna potraživanja na temelju komunalnih doprinosa nije podmireno i naplaćeno. Na temelju čega se nekima dugovanje oprašta, a nekima ne – pitao je Ladislav Ilčić.

Vijećnik Zlatan Avar istaknuo je kako uvjetni nalaz nije tako loš, ali da bi trebalo točnije definirati određene procese, pojačati kontrolu, kao i provesti jednom godišnje reviziju svih javnih ustanova. Kao najvažniji dio revizije, vijećnik Robert Podolnjak također je istaknuo ne naplatu potraživanja.

Nenaplaćena potraživanja koja vučemo iz godine u godinu ukupno iznose oko 100 milijuna kuna, a uglavnom se radi o komunalnoj naknadi. Država duguje 7,5 milijuna kuna, a upravo Državna revizija upozorava da država ne plaća svoje obveze. S pravom nam drže lekciju jer ne naplaćujemo ono što bismo trebali – rekao je Podolnjak.

Pročelnica za financije Mirela Ivanković objasnila je da se masa potraživanja protežu još od 2002. godine te da nema mnogo novijih nenaplaćenih potraživanja. Gradonačelnik Goran Habuš naglasio je kako sada nije vrijeme za naplatu potraživanja i "treniranje strogoće" jer se mnoga potraživanja ne mogu naplatiti znog toga što su tvrtke u predstečajnoj nagodbi ili pred stečajem. Također, dodao je kako neće biti povećanja prireza, doprinosa i naknada na štetu građana te da ne moraju brinuti zbog toga.

Željko Cecelja istaknuo je kako je revizija primijetila novčane iznose koji su se isplaćivali marketinškim agencijama te pitao gradonačelnika čemu PR agencije, ako je u gradu 107 zaposlenih, a neki od njih su stručno osposobljeni za PR i odnose s javnošću. Gradonačelnik Habuš rekao je kako ne zna ništa o tome te da će svoj odgovor dati u pisanom obliku.

Većinom glasova prihvaćeno je Izvješće o radu gradonačelnika, a vijećnici koji su glasovali protiv najviše su zamjerili što u izvješću nema ni riječi o rješavanju problema baliranog otpada u Brezju.

Što se tiče polugodišnjeg izvršenja Proračuna Grada Varaždina, ukupni prihodi u prvih pola godine nešto su manji od ukupnih rashoda te je za prvih šest mjeseci zabilježen manjak u gradskoj blagajni od 1,3 milijuna kuna.

Komentari