Veterani "Puma" prisjetili se nestalih, preminulih i poginulih pripadnika 7. gbr HV-a

galerija-images/Obljetnica osnutka Puma

Objavljeno: 20.12.2014. 19:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: J. Novak

Veterani varaždinskih "Puma", odnosno branitelji koje okuplja UV 7. gbr HV-a u subotu su obilježili 22. godišnjicu osnutka postrojbe koja je u Domovinskom ratu oslobodila najveći dio privremeno okupiranog teritorija RH od srbočetničkog agresora...

Nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja 5. bojne 1.A brigade ZNG na Vinici, veterani “Puma“, iz Varaždina i pristigli iz svih krajeva Lijepe naše, okupili su se na sv. misi zajedno s članovima obitelji nestalog, poginulih i preminulih pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ u kapeli sv. Juraja u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici.

U kapelici je svetu misu za poginule i nestale pripadnike “PUMA“ služio vojni kapelan vlč. Ivica Horvat.

- Okupili smo se danas ovdje na ovom svetom mjestu kako bi iskazali počast onima koji nisu sa nama, ali žive u našim srcima. Naša brigada dala je nemjerljiv doprinos oslobađanju naše domovine. Sudjelovala je u obrani i slamanju neprijateljskog napada na karlovačkom području, u zadarsko – šibenskom zaleđu i na Velebitu od 1994. godine. U prosincu iste godine brigada seli na livanjsko područje te sudjeluje u operacijama “Zima 94“, “Skok 1“ i “Leto 95“. Varaždinske „Pume“ prve su ušle u Knin i postavile hrvatski stijeg na tvrđavu tog hrvatskog kraljevskog grada – podsjeća Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gbr.

Kroz spomenutu postrojbu HV-a prošlo je 4.500 bojovnika. Tijekom oslobodilačkih operacija imala je 90 poginulih i više od 500 ranjenih i ozlijeđenih pripadnika brigade. Nažalost, jedan pripadnik se još uvijek vodi kao nestali.  

- Hrvatska sloboda, samostalnost i teritorijalna cjelovitost ostvarena je žrtvom pripadnika 7. gbr i mnogih drugih ratnika koji nisu žalili položiti svoj život na Oltar domovine – naglasio je Puja.

Za sve poginule i nakon rata preminule pripadnike 7. gbr. sv. misu zadušnicu služio je policijski i vojni kapelan vlč. Ivica Horvat.

- Varaždin mnogi nazivaju “gradom anđela“. Međutim, anđeo može biti svaki čovjek kada u ljubavi i dobroti susreće drugog čovjeka. Neka nam Bog pomogne da jedan drugome budemo i brat i prijatelj i u ovo vrijeme priprave za Božić, želim vam da otvorite svoje srce za Boga, da istjerate tamu - rekao je između ostalog u svojoj homiliji vlč. Horvat.

Nakon sv. mise, veterani varaždinskih “Puma“ za sve pripadnike 7.gbr, goste i uzvanike organizirali su druženje uz domjenak u prostorijama Memorijalno - rekreacijskog centra hrvatskih branitelja Varaždin u Optujskoj ulici.
{gallery}Obljetnica osnutka Puma{/gallery}

Program obilježavanja obljetnice nastavlja se u ponedjeljak, 22. prosinca, kada će predstavnike Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina primiti gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš. U utorak u 9 sati u katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u Varaždinu služit će se sveta misa, dok u Parku 7. gardijske brigade Hrvatske vojske od 10:30 počinje Povjesnica Puma uz sudjelovanje učenika osnovnih škola iz Varaždina. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Križa zahvalnosti kod crkve sv. Nikole u Varaždinu također je u utorak od 12 sati.

Komentari