Vidovčanke na "Večeri domaće kužine" u Pirovcu

Objavljeno: 25.08.2011. 11:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: vidovec.hr

Udruga žena Općine Vidovec u Pirovcu je, na poziv tamošnje Turističke zajednice, uspješno sudjelovala na manifestaciji pod nazivom „Večer domaće kužine“.

Doživjevši ove godine svoje deseto izdanje, manifestacija na zanimljiv te oku i nepcu primamljiv način, zorno prikazuje bogatstvo tradicionalnih jela iz svih županija Hrvatske, što naravno uključuje i degustaciju jela i slastica. Prezentiraju se i degustiraju stara tradicijska jela, a sve u cilju da se u ugostiteljskom odnosno turističkom smislu gostu ponude jela pripremljena po receptima naših baka, što podrazumijeva korištenje zdravih i domaćih namirnica.

Na „Večeri domaće kužine“, na kojoj su sudjelovale i članice Udruge žena Općine Vidovec, Pirovčani i njihovi gosti imali su priliku razgledati i kušati ponudu vidovečkih žena i to: sarmu, vidovečki hajdini gibanek, prgice od sira, kosanu mast, pekmez od trnoslika, kukuruzni kruh, domaće krpice, rezance i domaći višnjevac.

Uz fine, domaće delicije, vidovečke su žene izložile i ručne radove: oslikane staklene predmete, košarice od špage, predmete izrađene salvetnom tehnikom, ručni rad - našivavanje. Šetnicom su se širili mirisi sarme i toplog gibaneka, a uz pjesmu i ugodno druženje mnogobrojnih posjetitelja koji su pokazali izuzetan interes za naše kontinentalne specijalitete, „Večer domaće kužine“ protekla je možda i prebrzo.

Osim jela i rukotvorina, vidovečku su baštinu članice Udruge žena predstavile i kroz vidovečku narodnu nošnju, koja je postala svojevrsna atrakcija, pa su mnogobrojni posjetitelji rado pozirali i fotografirali vidovečke žene u nošnjama.

Promocija Vidovca nastavljena i djeljenjem letaka koji posjetitelje pozivaju na nadolazeću Zeljarijadu, prepoznatljivu vidovečku kulturno - zabavnu manifestaciju.

Komentari