Vijećnici Novog Marofa za besplatan prijevoz srednjoškolaca

Objavljeno: 01.09.2011. 11:54

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: novi-marof.hr/

Prijevoz srednjoškolaca, sudeći po trosatnoj raspravi, bila je glavna tema i 19. sjednice Gradskog vijeća Grada Novog Marofa. Kako će i po kojoj cijeni putovati 560 srednjošolaca pokušali su odgovoriti gradski vijećnici.

Prema prijedlogu Županije, učenici bi mjesečno plačali 300 kuna za prijevoz autobusom ili 100 kuna za željeznički prijevoz, a razliku do pune cijene prijevoza sufinancirali bi Grad i Županija u omjeru 50:50 %.

Ne prihvaćajući ovakav prijedlog, članovi koalicije HDZ, HSS i HSU predložili su da roditelji  financiraju prijevoz sa 150 kn, Županija bi platila 116, a ostala sredstva išla bi iz gradskog proračuna.

Slijedeći prijedlog došao je iz redova HNS-a i SDP-a koji su predlagali besplatni prijevoz učenika, te da se sve potrebno namiri iz gradskog proračuna.

Treći je prijedlog, ovoga puta u pisanoj formi došao ponovo u ime kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a i HSU-a koji su tražili od gradonačelnika da prilikom sljedećeg rebalansa proračuna u ovoj godini Grad osigura dodatna sredstva za besplatan prijevoz srednjoškolaca.

Tako su zapravo obje političke opcije u Gradskom vijeću tražile da se osigura besplatan prijevoz  na što je gradonačelnik Hrenić odgovorio da nema dovoljno novaca predviđenih proračunom i da je to trenutno nemoguće ostvariti, a da ne prekrši zakon, što on ne želi.

Tako prilikom glasanja nije prošao županijski model financiranja prijevoza, već je većinom glasova izglasan prijedlog koalicije HDZ-a, HSS-a i HSU-a.  Gradonačelnik Hrenić istaknuo je da ga ova odluka ne obvezuje, ali da je želio čuti mišljenje članova Gradskog vijeća.

Na kraju sjednice vijećnici su pod zadnjom točkom ponovno na dnevni red stavili odluku o prijevozu učenika, te su dopunili zaključak kojim prihvaćaju županijski model financiranja, a od gradonačelnika se traži da se  sljedećim rebalansom proračuna osiguraju sredstva za besplatni prijevoz učenika.

izvor: novi-marof.hr


Komentari