Vjernici iz Jakopovca i Kaštelanca odgovaraju župniku

Objavljeno: 01.03.2011. 15:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Mještani Kaštelanca i Jakopovca priopćenjem su komentirali pismo u kojem je župnik Josip Vidović iz Jalžabeta zamolio varaždinskog biskupa, mons. Josipa Mrzljaka da ga razriješi župničke službe. U tom je pismu župnik Vidović istaknuo da je, od kada je početkom godine stupila na snagu biskupova odluka o izmještanju Kaštelanca i Jakopovca iz župe Varaždinske Toplice u župu Jalžabet, stalno bio izložen klevetama od strane mještana Jakopovca i Kaštelanca.

Inicijativni odbor mještana Jakopovca i Kaštelanca za ostanak u župi Varaždinske Toplice u svom priopćenju ističe da žale jer s župnikom Vidovićem, usprkos brojnim pokušajima, nisu uspjeli uspostaviti normalnu komunikaciju. U ime mještana Jakopovca i Kaštelanca ispričavaju se župniku ako su ga uvrijedili jer im to, ističu, nikad nije bila namjera.

>> Mještani Jakopovca i Kaštelanca ne žele u novu župu

>> Mještani Jakopovca zabranili župniku ulaz u crkvu

>> Do daljnjega nema misa u crkvi u Jakopovcu

>> Povijesni događaj: Vjernici prosvjedovali protiv biskupa

>> Mještani Kaštelanca i Jakopovca na prosvjedu u Zagrebu

>> Varaždinska biskupija: Nadamo se da će razum prevladati

>> Slučaj Kaštelanec i Jakopovec: Župnik “podnio ostavku”

Članovi Inicijativnog odbora za ostanak u župi Varaždinske Toplice ističu da za sve što su župljani ikad izrekli na štetu župnika Vidovića imaju dokaze i svjedoke.

"Dragi župniče, niti mi ne želimo komentirati pojedinosti, ali želimo da javnost zna da za sve ono što smo vam mi ''stavili u usta'', a što vi zovete lažima i klevetama, imamo svjedoke koji pod zakletvom na Kristov križ mogu posvjedočiti što ste im i na kojem mjestu rekli" – piše u priopćenju.

U priopćenju također stoji da mještani Jakopovca i Kaštelanca nikoga ne mrze nego su žalosni zbog nepravde koja im je učinjena. Dodaju da je biskupova tvrdnja da će u novoj župi imati bolju pastoralnu skrb potpuno neutemeljena.

"Mi se na pastoralnu skrb nikada nikome nismo žalili. Kada nije bilo mise u Jakopovcu odlazili smo u župnu crkvu ili u Varaždin, a nekoliko žena odlazilo je i u Kelemen. Kapelu u Jakopovcu redovito sami održavamo. Nedavno smo elektificirali zvona, a u toku su radovi i na elektrifikaciji zvona kapelice u Kaštelancu. U dosadašnjoj župi župnik je opsluživao dvije crkve i prema tvrdnji Biskupijskog ordinarijata nije nam mogao pružiti zadovoljavajuću pastoralnu skrb. Sada bi nam bolju pastoralnu skrb trebao pružiti župnik koji mora opsluživati tri crkve" – stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se i na biskupove izjave da su izmještanje Jakopovca i Kaštelanca iz župe Varaždinske Toplice u župu Jalžabet tražili roditelji koji svoju djecu moraju voziti na vjeronauk.

"Sasvim je svjedeno hoće li roditelji voziti pet minuta do Jalžabeta ili sedam minuta do Varaždinskih Toplica. Spominje se da izmještanje traže "neki" roditelji pa se pitamo kako to da se iskazuje tolika briga za "neke" za koje ne znamo ni tko su, ni koliko ih je, a ne želi se udovoljiti molbi 450 punim imenom i prezimenom potpisanih punoljetnih vjernika" – pišu vjernici Jakopovca i Kaštelanca u svom priopćenju.



Komentari