Zahuktava se reizbor intendantice u HNK Varaždin: Treba li ukinuti Kulturno vijeće?

Objavljeno: 25.01.2015. 16:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: eVaraždin.hr

Iako je u posljednja dva tjedna završen natječaj za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, situacija se počela komplicirati jer su se na natječaj javile dosadašnja ravnateljica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević, ali i dugogodišnja dramaturginja Vesna Kosec Torjanac.

Kazališno vijeće donijelo je prije desetak dana tijesnu odluku da Gradskom vijeću Grada Varaždina za novu intendanticu predloži upravo Vesnu Kosec-Torjanac.

Prema neslužbenim informacijama, Kulturno vijeće je s tri glasa podržalo Vesnu Kosec-Torjanac, a s dva dosadašnju ravnateljicu Jasnu Jakovljević. Međutim, navodno je sporan glas jedne članice Kazališnog vijeća, a koja je svoj glas dala Vesni Kosec-Torjanac pa je pitanje hoće li prijedlog za novu intendanticu varaždinskog kazališta uopće doći pred Gradsko vijeće Grada Varaždina. 

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš rekao je kako bilo kakvo imenovanje intendantice može biti upitno ako se ustanovilo da jedna Kazališna vijećnica nema pravo glasa te istaknuo kako je zadovoljan dosadašnjim radom ravnateljice Jasne Jakovljević. 

>> Hoće li varaždinsko kazalište dobiti novu intendanticu? 

Iako o novom intendantu odlučuje Ministarstvo kulture, bez obzira na sugestiju Kazališnog vijeća, odnosno Gradskog vijeća, na navode gradonačelnika Habuša pismom je reagirala glumica varaždinskog HNK Mirjana Sinožić. 

Sinožić smatra kako je Kazališno vijeće suvišno jer je izbor intendanta ionako, kako stoji u pismu glumice, politička odluka.

Pismo glumice Mirjane Sinožić prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine gradonačelniče,Habuš!

Pišem Vam,potaknuta Vašom izjavom kako ste dosad bili jako zadovoljni radom dosadašnje ravnateljice našeg Kazališta i kako ste upoznati s njezinim programom.
Program se ionako svaki tren mijenja,bez znanja a kamoli potvrde Kazališnog vijeća.Tako da je teško vjerovati da ste čak i Vi s njime upoznati.Uvijek će u svemu biti onih "za"i onih "protiv" iz ideoloških,privatnih ili kakvih god drugih razloga.Kažu da će na kraju ionako politika odlučiti o svemu.
Imam,dakle,kad je već tako,prijedlog za Vas kako biste bili još zadovoljniji.
Ukinuti instituciju Kazališnog vijeća..
Mi u Kazalištu nećemo morati birati svoja dva člana te vjerovati i nadati se da će kao ljudi iznutra moći zastupati naše interese a vi na Gradu nećete morati birati svoja tri člana za koje ćete morati smišljati razloge za njihovu nepodobnost i nekompetenciju kad se ustanovi da su bili neposlušni.
I svi ćemo biti sretni.
Mi u Kazalištu zato što ćemo shvatiti da se nas ionako ništa ne pita,pa " nek bu kak bu" a vi na Gradu zato jer nećete više nikada imati problema s izborom intendanta i morati se iscrpljivati u besplodnim razgovorima kad će ionako na kraju biti po vašem.
Demokracija je ionako samo riječ na papiru. Zar ne?

S poštovanjem,
Mirjana Sinožić,
glumica HNK Varaždin

Komentari