Zajedničkim trudom do radosti djece u bolnici i učionice na otvorenom

Objavljeno: 18.06.2015. 17:38

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 10:50

Foto: III. OŠ Varaždin

Krajem školske godine u III. OŠ Varaždin uspjeli su privesti kraju dva projekta koje su inicirali učenici osmih razreda uključeni u Eksperimentalni izborni program građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenici 8.a razreda organizirali su projekt Igrom od zdravlja čija namjena je bila pomoć djeci u bolnici. U ožujku su posjetili dječji odjel Opće bolnice Varaždin te u razgovoru s osobljem saznali da je djeci pored medicinske njege najpotrebnije druženje, igra i sadržaji koji će im ispuniti slobodno vrijeme i olakšati odvojenost od obitelji i prijatelja.

Stoga su učenici odlučili organizirati akciju prikupljanja slikovnica, igračaka i pribora za crtanje u svojoj školi. Akcija je naišla na vrlo dobar odaziv među učenicima i njihovim roditeljima tako da su prikupili stotinjak slikovnica i mnoštvo igračaka.

- Zahvaljujući Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, Odjelu za komunalne djelatnosti i gradonačelniku Goranu Habušu, dobili smo na korištenje štand na varaždinskom gradskom trgu gdje smo 6. lipnja održali akciju prikupljanja u koju su se mogli uključiti svi građani. U najavi pomogla nam je ekipa VTV televizije koja nas je ugostila u emisiji Vekerica nekoliko dana prije održavanja akcije. U akciju su se uključili i nakladnici Katarina Zrinski, Evenio i Kašmir Promet koji su nam donirali slikovnice i društvene igre te im se ovim putem od srca zahvaljujemo. Nakon održane akcije na gradskom trgu bili smo ponosni na ukupnu količinu prikupljenog materijala. Pojedini građani u slikovnice su upisali i poruku za brzo ozdravljenje za koju vjerujemo da je dodatno razveselila neko dijete na liječenju. Zahvaljujemo se posebno osoblju dječjeg odjela i sestri Jasmini Crnčec na srdačnoj suradnji, te svim ljudima dobre volje koji su svojom donacijom bili dio ove lijepe akcije - poručili su učenici 8. a razreda III. OŠ Varaždin.

Za realizaciju drugog projekta bili su zaduženi učenici 8.b razreda. Oni su odlučili probati urediti učionicu na otvorenom u sklopu projekta Učimo u prirodi, učimo od prirode. Projekt su predstavili u gradskoj vijećnici, gdje ih je primila pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić, zatim na vijeću roditelja i vijeću učitelja škole.

- Molbu za suradnju odaslali smo na više adresa, a pozitivnim odgovorom razveselilo nas je gradsko komunalno poduzeće Parkovi čija je zasluga što je školskom dvorištu postavljen stol i dvije klupe od masivnog drva koje je ostalo od sanacije dravske park-šume. Drugo lijepo iznenađenje došlo je iz redova roditelja učenika 3.b razreda. Oni su na poziv učiteljice Nataše Dolenc odlučili pomoći nam izradom još jednog stola i dvije pripadajuće klupe, tako da sada na školskom dvorištu postoji prostor za održavanje nastave na otvorenom za jedan cijeli razred. Zahvaljujemo se ovim putem poduzeću Luka interijeri i Pilani Huzjak koji su izradili drugi stol i klupe. Zahvaljujući uspješno postavljenoj učionici na otvorenom učenici će moći iskustveno učiti na otvorenom, održavati nastavu prirode, biologije, a najavljeno je i uređenje malog vrta na tom prostoru - objasnili su učenici 8.b razreda.

Oba projekta bili su vrijedno iskustvo učenicima koji su u praksi imali priliku provesti jednu ideju do njene realizacije i osjetiti iskustvo zajedničkog rada na plemenitoj ideji. Njihova uspješna realizacija ne bi bila moguća bez suradnje s lokalnom zajednicom.

- Radosni smo da nam je takvo iskustvo omogućeno. Učionica će službeno biti puštena u rad s početkom sljedeće školske godine - poručili su iz III. OŠ Varaždin.

Komentari