Završeno "češljanje" Gradskih stanova, situacija alarmantna

Vladimir Kukec, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi

Objavljeno: 15.09.2014. 18:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Povjerenstvo koje je osnovano za donošenje izvješća o stanju u Javnoj ustanovi Gradski stanovi, završilo je češljanje te ustanove te je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća rečeno kako je situacija alarmantna.

Izvješće o JUGS-u na stolu je gradonačelnika Gorana Habuša. Još ga nije pročitao već će to učiniti s Povjerenstvom koje je izvješće i donijelo.

Činjenica je da se uz poslovanje Javne ustanove Gradski stanovi vežu mnoge kontroverze. Prva namjera i prioritet bi bio da završimo objekte A1 i B1, one objekte za koje su već potpisani predugovori i ugovori, kako bi ljudima bilo omogućeno da se usele te da izbjegnemo neke veće štete koje bi mogle nastati za tu javnu ustanovu. U petom mjesecu formirali smo Povjerenstvo koje je moralo napraviti financijsko vještačenje i temeljem toga, donijet ćemo odluku što i kako dalje. Vještačenje je kod mene na stolu, a s obzirom na to da ja nisam financijski stručnjak, tražit ću prezentaciju osoba iz Povjerenstva koje su to vještačenje obavili, a potom i ispitati ravnatelja Kukeca što on ima reći o svemu tome. Nakon toga donijet ćemo odluku što dalje – rekao je gradonačelnik Habuš.

Da je situacija u JUGS-u alarmantna, slaže se i gradski vijećnik Željko Bunić.

Situacija je alarmantna u smislu zaduženosti JUGS-a, odnosno kratkoročne zaduženosti te ustanove. Što se tiče izvješća, ja zaista dajem diskreciono pravo gradonačelniku, s obzirom na to da nas je osnovao, da nam je dao povjerenje, da on objavi te rezultate te da povuče odluke koje smo mu mi predložili. Mi možemo predlagati, ali gradonačelnik je taj koji donosi odluke – rekao je vijećnik Željko Bunić, predsjednik Povjerenstva koje je analiziralo JUGS.

Odgovornost ravnatelja JUGS-a Vladimira Kukeca za stanje u toj ustanovi nije želio komentirati, već je naglasio kako je problem JUGS-a većinom naslijeđen iz prethodnih vremena.

Svatko tko radi s proračunom, a ne vraća sredstva proračuna, krši na neki način određena pravila. Ja niti sudim, niti optužujem, samo sam dao nalaz. A što se tiče tog nalaza, radi se o izuzetno ozbiljnoj stvari. Vi ulazite u jednu javnu ustanovu koja je osnovana 2005. godine, a koja je do danas, 2014. funkcionirala i imala apsolutno najveću bilancu svih javnih ustanova, a uz koju su se vezale mnoge afere i mnogi političari na ovaj ili onaj način. Ova vlast je većinom naslijedila ovakvo stanje, mogla je donijeti neke odluke, ali većina problema zaduženosti i špekuliranja nastala je u prijašnjim vremenima – rekao je vijećnik Bunić.

Gradsko vijeće jednoglasno je podržalo prijedlog odluke gradonačelnika o odbijanju suglasnosti za novo zaduživanje Javnoj ustanovi Gradski stanovi u iznosu od 8,7 milijuna kuna.

Komentari