Zelena priča: Saznajte koliko zapravo znate o varaždinskom Parku?

Objavljeno: 29.06.2012. 14:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

U šetalištu V. Jagića, u subotu od 10,00 do 11,00 sati odvijat će se „Zelena priča“ - edukativna radionica za djecu i odrasle, koju će izvoditi tvrtka Parkovi. .Okupljanje će biti kod spomenika u parku, a bit će organizirani stručni vodiči, kao i mala nagradna igra, za sve koji će sudjelovati u "zelenoj priči"...

Jednom godišnje varaždinsko povijesno Šetalište V. Jagića uz brojne programe, događanja, svjetlost lampiona i svjetlosne efekte te gastro-ponudu, postaje mjesto susreta i ugodnog druženja Varaždinaca i njihovih gostiju pod zvjezdanim nebom.

Program je ove godine upotpunjen druženjem s književnicima, klasičnim baletom, koncertima, kazalištem sijena i „Zelenom pričom" – edukativnom radionicom za djecu i odrasle.

Svi zainteresirani, program je idealan za obitelji s djecom, imat će prilike upoznati svoj park, kao nikad dosad. Bit će organizirani stručni vodiči, koji će vas upoznati s poviješću parka, kao i stručnjaci za hortikulturu, koji će ispričati sve o "zelenom" dijelu parka, upoznati vas sa njegovim prirodnim karakteristikama.

Početkom XIX. stoljeća na prostoru današnjeg Šetališta Vatroslava Jagića, isušen je kanal Drave, a na livadi su Varaždinci pasli svoje krave, svinje i konje. Nasuprot nekadašnjeg južnog grabišta u Palači Müller – Bedeković - današnjoj dječjoj knjižnici, živio je gradski fizik (školovani doktor) koji je počeo uređivati i saditi to zapušteno zemljište.

Grof Erdödy 1897. godine poklonio je gradu iz svoje zbirke 150 palmi i ostalih rijetkih egzotičnih biljaka te Šetalište dobiva romantičarski ugođaj i postaje jedna od najljepših i najuređenijih parkovnih cjelina u Hrvatskoj.

Sredinom prošlog stoljeća Šetalište dobiva današnji izgled: sade se novi nasadi, Šetalište se uklanjanjem ograde otvara prema okolnim površinama, te poprima tzv. engleski stil.

Varaždinsko Šetalište je jedna od najstarijih parkovnih cjelina u Hrvatskoj i krije brojne tajne i zanimljivosti. U subotu 30. lipnja u 10 sati neke od tajni otkriti će kroz radionicu „Zelena priča" stručnjaci koje se brinu o zelenim površinama.

Program „Varaždin pod zvijezdama" odvija se od 29.6.-1.7., a svojim sadržajem i programima senziblizira javnost za Šetalište, kao jedan od najvrijednih javnih prostora u gradu. Njegova hortikulturna, povijesna i urbanistička vrijednost pomalo je zaboravljena, a trodnevno događanje „Varaždin pod zvijezdama" poziva na ponovno druženje i boravljenje u parku.

 

Komentari